Undvik kolik under vintertid

Undvik kolik under vintertid

– så här kan du förebygga

Få en bra start på det nya året genom att undvika en av hästarnas värsta farhågor, nämligen kolik.

Vintermånaderna är här, och med det även en förhöjd risk för kolik. Under ruskigt väder på hösten och vintern blir hästarna ofta mer stillastående i hagarna, egentligen, även om hästen har en större hage. Dessutom dricker hästarna mindre när det är kallare, ännu en riskorsak till kolik. Som hästägare är det vår uppgift att se till att tillgodose hästarnas behov av både rörelse, att de får i sig vatten och att de har en korrekt anpassad foderstat, även om det är krångligare under de här månaderna. Här kommer några tips på hur du minimerar risken för kolik:

Säkra vattentillgången

 • Investera i någon typ av uppvärmd vattenbalja utomhus. Har man inte möjlighet till det finns det andra sätt att hålla vattnet i bra temperatur. Bygg en isolerad vattenhink genom att lägga frigolit eller hösilageplast längs kanterna i en balja, placera därefter en mindre balja i den. Innerbaljan blir då isolerad och klarar kylan bättre. Att ge hästen ljummet vatten när du tar in eller ut, fodrar hö, samt i samband med motionering kan också hjälpa.
 • Komplettera genom fodringen, med rikligt uppblött mash i ljummet vatten.
 • Om det finns risk att vattenkopparna fryser, komplettera med vattenhinkar i stallet.

Anpassa fodringen

 • Ett bra grovfoder är en god förutsättning, som ges vid många gånger över dagen (om inte ständig tillgång finns).
 • Se upp så kraftfodergivan inte blir för hög!
 • Ge inte hö direkt på marken i hagen, då det ökar risken för kolik eftersom hästarna får i sig grus och lera. Om det går, sätt upp foderhäckar på flera olika ställen i hagen, det gör också att hästen behöver röra sig mellan foderplatserna.

Motionera

Även om du hade tänkt att låta hästen få det lite lugnare några veckor över jul och nyår, är det viktigt med rörelse för att förebygga kolik. Alltså, även om din häst vilar behöver du se till att den får röra på sig. Ta promenader och kanske lägg till några sträckor där ni båda joggar om underlaget tillåter.

Genom rätt rutiner och noggrann uppsikt kan vi förebygga och förhindra koliken under vintertiden. I våra tidigare webbinar har vi bland annat pratat om foder och hållbar träning under vintertid. Dessa finner du här.

Hästförsäkringar hos Dunstan

  Få en kostnadsfri konsultation

  Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gård.

  Vilka dagar kan du tänka dig att bli kontaktad?*

  Vilka tider blir bäst?*

  Vår gårdsexpert vill veta vem du är

  Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

   Nyfiken på Dunstan Icelandic?

    Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

     Bli uppringd

     Få ett prisförslag

     Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

       Vi hjälper dig att välja rätt försäkring