Hos Jonna är det fokus på hållbar hästträning

Hos Jonna är det fokus på hållbar hästträning

Hästtjej, fälttävlansryttare, uppfödare, hästförälder, C-tränare, banbyggare, och produktutvecklare. Det finns många sätt att presentera fälttävlansprofilen Jonna Borg Zeidlitz, men hon sammanfattar det kanske bäst själv: –Jag är hästnörd, skrattar hon. 

Basen är gården Norrängen mellan Sala och Västerås där hon byggt egen terrängbana och håller utbildningar. Hemmaplan är Heby ryttarförening men hon är också engagerad när det arrangeras fälttävlan på bland annat Strömsholm. Jonna Borg Zeidlitz medverkar även flitigt som tränare och inverkansdomare i Sugar-Cup, plantskolan för ponnyer och unga ryttare som vill pröva fälttävlan. I alla de här engagemangen finns också ett stort intresse för hästens välbefinnande och hållbar hästträning.
Hennes bästa råd, och vi ska återkomma mer till i den här artikeln, är: 

Var lyhörd, se, känn och vet du inte själv vad du ska göra – ta hjälp i tid!  

Fälttävlansfamilj i flera generationer

Jonna Borg Zeidlitzs hästliv började när hon som femåring fick rida sin kusins shetlandsponny, sen var hon fast. Jonna tävlade framgångsrikt i fälttävlan ändå upp till SM och tvåstjärnig nivå. Först med stoet Estrella och sen med hennes avkomma Grand L, som Jonna själv födde upp.

– Det var mycket vilja och glädje som tog mig och mina hästar så långt, minns hon. 

Nu är det dottern Tilde Borg Zeidlitz som för familjens intresse för fälttävlan vidare. Hon är 19 år och representerade landslaget vid ungdoms-EM i England förra året, 2022. Också det med en egen uppfödning, åttaåriga First Edition (SWB, e. King Louie ue. Turban Rose). Nästa år hoppas de vara på plats när ungdoms-EM avgörs i Polen. 

På gården finns det plats för ett 10-tal hästar. Här tränar Jonna Borg Zeidlitz fälttävlansekipage. Dessutom har dottern Tilde flera fälttävlanshästar i stallet och tar också emot och utbildar unghästar. I familjen finns också en storasyster som tidigare ridit fälttävlan, men som nu är jurist och en man som är ingenjör.

Hållbar hästhållning, hållbar hästträning

Fälttävlan beskrivs ofta som en av ridsportens tuffaste grenar. För att undvika skador krävs vältränade hästar och ryttare. Samtidigt får hästarna också mångsidig och varierad träning i alla tre disciplinerna.

Fälttävlanshästar är oftast väldigt friska, det är min och mångas erfarenhet, säger Jonna. 

Och både hästträning och hästhållning på Norrängen är noggrann. Förutom att hästarna gås igenom löpande så undersöks de också varje vecka med värmekamera, i förebyggande syfte. 

– Det är verkligen jättebra. Då kan vi vara snabba och följa upp direkt när vi misstänker att något inte är som det ska, berättar Jonna. 

Att se och vara lyhörd för hästarnas välmående har gett resultat. Genom att låta hästarna återhämta sig eller söka hjälp i ett tidigt skede har de på Norrängen lyckats undvika både allvarligare senskador och belastningsproblem.  

– Här har passerat hundratals hästar och vi har lyckligtvis bara haft mindre skador. 

Ridolycka ledde till en ny produkt

Ett hållbart hästtänk har också gjort Jonna Borg Zeidlitz till produktutvecklare och entreprenör. 

Vid en ridolycka under en hopptävling för ett antal år sen gick en av familjens hästar omkull och landade olyckligt på nacken. Som tur var ledde det inte till skelettskador, men muskulaturen i nacken blev allvarligt skadad. För att kunna behandla den skadade muskulaturen med värme så utvecklade och sydde Jonna själv en slags vetevärmare för hästar.

Det blev starten för Equie Eco/TAC-pad. Det handlar om behandling med både kyla och värme tillsammans med kompression för att öka blodgenomflödet och hjälpa kroppens läkningsprocess. 

– Equie Eco Vetevärmare finns i flera olika utföranden och kan exempelvis kyla senor efter ansträngning eller lindra stela muskler med värme. Vetekornet är fantastiskt smart! 

Equie Eco nackvärmare som har flera möjliga användningsområden, här visas den på ganaschen, men den är också utmärkt för hästen ben.

Equie Eco nackvärmare har flera möjliga användningsområden, här sitter den på ganaschen, men vetevärmaren är också utmärkt för att kyla hästen ben.

Med stöd från Almi gick det snabbt från portotyp till färdig produkt. Dessutom ledde produkten till att Jonna Borg Zeidlitz belönades med SKAPA-priset i Västmanland 2017.

– Det är fantastiskt roligt att den fått så bra mottagande!

Fokus på hållbar hästträning

På gården ligger Jonnas fokus nu på träning. Här jobbar hon också med helheten.

Det är en ynnest att få följa och lyfta nya ryttare. Gott självförtroende är oerhört viktigt för både häst och ryttare. 

Det kommer hästar och ryttare från både när och mer fjärran för att träna och själv reser hon också en hel del och håller kurser. Som tränare ser hon mycket och har möjlighet att påverka för att främja hästträning på ett sunt sätt. Man har ju djurögat med sig och blir lite som de gamla hästkarlarna, menar Jonna.

–Varje säsong kommer det nya ryttare, nya hästägare och kan man hjälpa till, så vill man! 

Det kan vara rörelsemönster som inte stämmer eller utrustning som inte passar och då vägleder gärna Jonna Borg Zeidlitz. För återigen, det gäller att fånga upp i tid och alltid arbeta för att skapa hållbara och glada hästar.  

Därför är Jonna ambassadör för Dunstan

– Det känns helt rätt. Dunstan erbjuder ett nytt koncept i försäkringsbranschen.

Hästarna ska må bra och då är det viktigt med kunniga hästägare. Och Dunstans utbildningar och föreläsningar bidrar till just det, menar Jonna. Dunstan vill hjälpa oss hästägare att lättare få tillgång till kunskap, och premierar att vi tar noggrant och väl hand om våra hästar. Det är ett inställning som jag gillar och vill vara en del av att främja!

Vill du veta mer om Dunstans poängsystem för att främja hästvälfärden? Här hittar du vad som ger dig som Dunstankund poäng, för att se och gå våra utbildningar behöver du logga in på Mina Sidor.

Vi på Dunstan tycker att Jonnas produkt Equie Eco Vetevärmare är en riktigt höjdare för att jobba både proaktivt och lindra om oturen varit framme. En vetevärmare i stallet har blivit en självklarhet för oss. Här hittar du och beställer den!

  Få en kostnadsfri konsultation

  Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gårdsförsäkring.

  Välj de dagar du vill bli kontaktad på*

  Välj vilka tider som passar bäst*

  Vår gårdsexpert vill veta vem du är

  Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

   Nyfiken på Dunstan Icelandic?

    Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

     Bli uppringd

     Få ett prisförslag

     Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

       Vi hjälper dig att välja rätt försäkring