Margareta Bäckström, Årets Hästvän 2024

Margareta Bäckström, Årets Hästvän 2024

”Min resa började med en väldigt liten ponny med desto större vilja. Sedan dess har många hästar funnits i mitt liv. Det är dem som format mig till den jag är idag.”  Så säger årets hästvän 2024, tillika hopptränaren och hästälskaren Margareta Bäckström.

För Margareta, eller Maggan, har livet alltid handlat om hästar. Under sin karriär har hon hunnit med både prestigefyllda tävlingar och det hårda livet som ponnymamma – och mycket där emellan.
– På ett sätt är jag för evigt en 12-årig flicka som älskar att fläta manen på sin ponny, för att sedan krypa ner under täcket med en ficklampa och läsa Britta och Silver.
– Men jag har också hunnit med en fin tävlingskarriär från junior till senior, och fick äran att rida med i landslaget som både junior, young rider och senior.
– Dessutom är jag tränare, gårdsägare och VD för Stall Killigrew – tre roller som kräver att man ställer upp i ur och skur. 

Till meritlistan kan Maggan nu också lägga ”Årets hästvän” – en prestigefylld titel som tilldelas den som genom sitt engagemang är med och bidrar till ett tryggare och roligare hästgårdsliv. 

Koppartorps Holiday – startskottet

När Maggan var sex år kom B-ponnyn Koppartorps Holiday in i livet. Med en pappa som älskade nya projekt och en jordnära mamma vid sin sida, dröjde det inte länge innan hela familjens liv kretsade runt hästarna. 
– Det köpes gård, byggdes ridhus och rustades för ett liv som hästfamilj. Faktum är att jag bor kvar på gården än idag.

Redan tidigt i Maggans liv var det självklart att hästarna skulle behandlas med kärlek och respekt. Idag är orden två grundbultar på vilka hela verksamheten vilar.
– Filosofin genomsyrar allt, från rutiner i stallet till peppsnack med elever inför tävling.
– Grunden för vår sport är att vi har en genuin kärlek till hästen som individ, det gäller både elit- och hobbyryttare. Kärleken till hästen är det vackra med sporten och det som gör det värt att kämpa sommar som vinter.

Maggan med elever

Att älska varje häst

Under Maggans karriär har många speciella hästar passerat. Flera av dem har tagit henne in i rampljuset till sportens toppskikt – men framgången har haft sitt pris.
– Jag har blivit tvungen att sälja många hästar.  Men jag också haft lyxen att kunna göra riktigt usla affärer, skrattar hon.
– Flera av mina tävlingshästar har jag köpt tillbaka på ålderns höst så att de äntligen får komma hem igen. En av dem var stoet Sydney som följde mig upp i 160-klasser med placeringar. Vi red flera SM, det sista när Sydney var 17 år.
– Sydney älskade att tävla och efter att jag köpt tillbaka henne hände det både en och två gånger att vi fick snygga till henne och låta henne följa med på tävlingar för skojs skull. Hon tävlade inte, men älskade att vara i atmosfären.

Hästsportens framtid

De senaste åren har hästvälfärd varit ett hett ämne. Maggan ser debatten som välkommen och påpekar att sporten måste tåla att granskas.
– I all kritik måste vi komma ihåg allt bra med vår sport. Vi tävlar på lika villkor oavsett ålder och kön, vi får arbeta med fantastiska djur och de allra flesta av oss älskar hästarna mer än allt annat.
– Samtidigt är debatten viktig och vi måste ta hänsyn till ny forskning och uppdatera våra metoder, där forskning påvisar att det skulle gynna hästarna. Vi måste helt enkelt tåla att granskas och vara beredda att förändra våra arbetssätt till det bättre.
– Men grunden i sporten är att vi älskar våra hästar – så är det hos de allra flesta och då genomsyrar det allt.

Vi är stolta över att presentera Maggan som årets hästvän 2024 och vi ser framemot att få höra mer om Maggans häst- och hästgårdsliv under året!

En vanlig dag i stallet

Under året kommer vi att få ta del av Maggans hästfyllda vardag och lära känna henne bättre. Men en liten beskrivning av livet på hästgården fick vi redan nu.

 • Dagen börjar 07.30 när hästarna släpps ut i hagen för att äta frukosthö. 
 • På förmiddagen ger jag ridlektioner eller har kontorstid – detta efter att jag gjort stallet. 
 • På eftermiddagen går hästarna in igen för att få sig en rykt, därefter pågår lektioner fram till 20.30. 

  Få en kostnadsfri konsultation

  Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gård.

  Vilka dagar kan du tänka dig att bli kontaktad?*

  Vilka tider blir bäst?*

  Vår gårdsexpert vill veta vem du är

  Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

   Nyfiken på Dunstan Icelandic?

    Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

     Bli uppringd

     Få ett prisförslag

     Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

       Vi hjälper dig att välja rätt försäkring