Aprilväder? Så skyddar du din häst från kolik under hastiga väderomslag
Våren är en tid fylld med förväntan och glädje för både människor och hästar. Men när vädret växlar tvärt kan det medföra en risk för hälsoproblem hos våra fyrbenta vänner, särskilt när det gäller kolik. Kolik, en allvarlig matsmältningsstörning, kan vara förödande för hästar, och dess ägare. Men det finns sätt att förebygga kolik under vårens snabba väderomslag. Därför får du här några viktiga tips för att hålla din häst frisk och glad under vårens skiftande förhållanden.
Tips för att undvika kolik
- Kontrollera vattenintaget: Se till att din häst har tillgång till färskt vatten hela tiden. Väderomslag kan påverka hästens törst och en brist på vatten kan öka risken för kolik.
- Gör träckprov regelbundet och avmaska vid behov: Mag- och tarmparasiter kan orsaka kolik.
- Fodra regelbundet och kvalitativt: Ge din häst regelbundna måltider av hög kvalitet. Undvik plötsliga förändringar i kosten och se till att din häst inte äter för mycket kraftfoder på en gång. Det är alltid att föredra att hästen tillgodoser så mycket som möjlig av sitt näringsbehov genom grovfoder.
- Motionera regelbundet: Regelbunden motion är avgörande för att hålla hästen i god form och för att främja en hälsosam matsmältning. Ge din häst tillräckligt med rörelse varje dag, även under regniga eller blåsiga dagar. Även om hästen har en vilodag är det en klok idé att ta en promenad så att magen håller igång.
- Hantera stress: Väderomslag kan vara stressande för hästar. Ge din häst en lugn och trygg miljö genom att skapa bra rutiner.
- Övervaka förändringar i beteende: Var uppmärksam på eventuella förändringar i din hästs beteende, aptit eller avföring. Dessa symtom kan vara tidiga tecken på kolik och bör ta dem på allvar.
- Håll stall och hagar rena: Minska risken för att din häst äter jord eller förorenat foder genom att hålla stall och hagar rena, undvik att fodra direkt från marken.
- Ha en nödplan: Ha alltid en nödplan redo ifall din häst skulle visa tecken på kolik. Kontakta omedelbart en veterinär om du misstänker att din häst lider av kolik.
Sandkolik
Såhär års, under tidig vår, är det lite extra stor risk för sandkolik. Hästen får i sig sand exempelvis genom att den går och äter gräsrötter på våren eller när den pillar i sig foderrester efter att ha utfodrats direkt från marken. Därefter kan sanden packas i mag-tarmkanalens fickor och kan leda till skador på slemhinnorna och förstoppning. I skräckscenariot kan hästens tarm gå sönder – vilket är ett livshotande tillstånd.
Ibland nämnas loppfrö/psyllium som ett förebyggande tillskott mot sandkolik. Det har gjorts flera studier på loppfröets effekt för att transportera bort sand ur hästens mag-och tarmkanal. Vissa studier visar att det har effekt, andra visar att det inte går att se någon effekt. Därför, om du har en häst som pillar mycket i jorden på våren, kan det kanske vara värt att prova?
Sammanfattning av förebyggande åtgärder mot kolik:
- Se till att din häst alltid har tillgång till färskt vatten.
- Ge regelbundna och kvalitativa måltider.
- Motionera din häst regelbundet.
- Skapa en lugn och stressfri miljö.
- Var uppmärksam på förändringar i din hästs beteende.
- Håll stall och hagar rena, gör regelbundna träckprov och avmaska vid behov.
- Ha en plan redo för att agera snabbt vid tecken på kolik. Ladda ner First Vet-appen och kontaktuppgifter till ambulerande veterinär.
Rådgör med veterinär om läget inte är akut
Att följa dessa enkla riktlinjer kan göra en stor skillnad för din hästs hälsa och välbefinnande under vårens osäkra väderförhållanden. Låt oss tillsammans se till att våra älskade hästar fortsätter att njuta av den vackra vårtiden utan att drabbas av kolik.
Skulle du ändå misstänka att den häst kan ha fått kolik, men läget inte verkar akut, så kan du använda FirstVet för att få rådgivning från en veterinär. Som kund hos Dunstan har du alltid kostnadsfri tillgång till videorådgivning med FirstVets hästveterinärer när du inte har tillgång till Dunstans egna hästspecialister via Digitala kliniken. Det gäller såklart vid symtom, skada eller sjukdom som din försäkring omfattar.