Sommarbete med gott samvete

Sommarbete med gott samvete

– Hur ska man tänka?

På sommarbetet får hästen inte bara tillgång till naturlig föda, den får även socialisering och möjlighet att få vila upp sig i det fria. Denna tid kan ju dock ofta betyda risker så är det viktigt med daglig tillsyn för att kunna uppmärksamma eventuella skador, bett eller sjukdomar.

Fång – en sjukdom som sakta smyger sig på

Under sommarbetet ökar risken för fång, då kraftigt bete är en av faktorerna som kan utlösa denna sjukdom. Fång är en inflammation i lamellagret i hästens hovar. Lamellagret är ”fästet” mellan hovkapseln och hovbenet. Överviktiga ponnyer ligger högre i riskzonen för sjukdomen, men alla raser och hästtyper kan drabbas.

Vilka är symptomen?
Vid fång får hästen ont i sina framhovar och det är vanligt att den går stappligt och försöker avlasta dem genom att skjuta vikten bakåt. Det är det man ofta kallar fångställning. Hästen får ofta även ökad värme i hoven.

Kontakta veterinär direkt om du misstänker fång, ta in hästen från betet och ställ den i en box med ordentligt med strö med spån.

När insekterna attackerar

Insektsbett kan göra sommarbetet till en plåga för många hästar. Dessa går naturligtvis att förebygga så gott som möjligt med rätt flugskydd, så som: flugmask, flugtäcken och flugspray. Ta i värsta fall in hästen över natten. Insektsbetten kan ofta orsaka stress hos hästen, vilket i sin tur påverkar hela flocken. Svidknott och Culicoides kan i många fall orsaka allergiska reaktioner hos hästen som sedan blir till eksem. Eksemen kan behandlas med receptfria läkemedel, men om dessa inte ger effekt och hästen påverkas mer och mer ska veterinär kontaktas.

Omega-3 fettsyror är sedan tidigare känt för en antiinflammatorisk effekt. Därför kan till exempel fiskleverolja hjälpa att både lindra inflammationer och starka skyddsbarriären.

Bete kan innebära skador

Skulle din häst få en sårskada när den går på sommarbete är det viktigt att hålla såret rent och om möjligt skydda det för insekter. Värme och bakterier är en bra grogrund för en infektion. Håll gärna koll på hästen temperatur under ett par dagar då en höjning kan innebära en begynnande infektion. Är du tveksam, kontakta din veterinär för rådgivning.

Skaderisker går att minimera genom att till exempel ta bort bakskorna på samtliga hästar i hagen så att de inte kan skada varandra.

Det livsviktiga vattnet

I hagen ska hästen ha bra tillgång till vatten av rätt kvalitet. Det ska vara rent och lättillgängligt. Glöm dessutom inte att ha en saltsten i närheten av drickstationen! Behovet av vatten och salt finns alltid, inte minst under en varm sommar

Känn igenom hästen dagligen och observera:

  • Sårskador, insektsbett, fästingar eller annat dylikt.
  • Hur hullet ser ut. Är det som det borde vara?
  • Svullnader eller andra avvikelser – känn igenom benen.
  • Hur ögon och näsflöden ser ut.

– Ett tips är att vara två personer, för att undvika olyckor.

Alla, både människor och djur vill njuta av sommarens lata dagar så se till att alla på hästgården har en trygg försäkring om oturen skulle vara framme.

Hästförsäkringar hos Dunstan

    Få en kostnadsfri konsultation

    Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gårdsförsäkring.

    Välj de dagar du vill bli kontaktad på*

    Välj vilka tider som passar bäst*

    Vår gårdsexpert vill veta vem du är

    Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

      Nyfiken på Dunstan Icelandic?

        Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

          Bli uppringd

          Få ett prisförslag

          Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

              Vi hjälper dig att välja rätt försäkring