Kvarka

Kvarka

– så skyddar du hästen och verksamheten

Kvarka är en mycket smittsam luftvägssjukdom som varje år får sporadiska utbrott i Sverige, inte sällan under vinterhalvåret.

– Det är en allvarlig sjukdom som kan bli väldigt smärtsam för hästen, säger veterinären Enar Tollig.

Enar Tollig driver Hjällö veterinärpraktik och är veterinär för det svenska fälttälvlanslandslaget. Han är även Försäkringsveterinär för Dunstan, och han har erfarenhet av att behandla hästar i stall som drabbats av kvarka. Oftast är det stall som importerar hästar till verksamheten som får in sjukdomen på det sättet, menar Enar Tollig. Han nämner ridskolor som exempel.

Kvarka är klassad som en anmälningspliktig sjukdom. Misstänkta utbrott ska anmälas till länsveterinär för att inte riskera allmän spridning. Förutom att drabba hästar och hästägare kan sjukdomen slå hårt ekonomiskt mot hästanläggningar som riskerar isolering i långa perioder.

Vad är kvarka?

  • Kvarka är en mycket smittsam luftvägssjukdom, drabbade hästar bör isoleras.
  • Kvarka orsakas av streptokockbakterier som kan ge variga bölder i huvudets lymfknutar.
  • Sjukdomen kan bli allvarlig och smärtsam för hästen som kan få svårt att äta och andas. Men symtomen kan också vara lindriga som vid en förkylning
  • Sjukdomen är anmälspliktig. Misstänkta utbrott ska anmälas till länsveterinär och hästarna ska provtas.

Så smittar kvarka

Streptokockbakterien finns i slem från nos och mun hos en smittad häst.

Till skillnad från virus som ofta smittar tidigt vid en infektion, så kan det dröja någon dag efter att hästen fått feber innan kvarkabakterien börjar smitta. Det är främst snor och slem som sprider smittan genom närkontakt. Människor och utrustning som fått det på sig kan också vara smittkällor.

Även symtomfria hästar som haft sjukdomen kan sprida smittan i veckor, eller ännu längre. Därför är det ibland svårt att bli av med smittan.

– Sjukdomen kan blossa upp igen på grund av att bakterien ligger kvar i hästens luftsäckar. På så sätt kan smittan exempelvis spridas vidare via gemensamma vattenbaljor, säger Enar Tollig.

I Sverige rapporteras fall av kvarkautbrott varje år. På SVA:s hemsida finns en karta där man kan följa aktuella utbrott.

Isolera vid misstänkt sjukdom

Hästar med misstänkt kvarka ska snabbt isoleras för att begränsa smittspridningen.

– Vid misstanke om kvarka ska veterinär tillkallas för provtagning. Veterinären ska också göra anmälan till länsveterinären, säger Enar Tollig.

Prov tas från hästarnas näsflöde och skickas för analys. Isolering gäller i regel alla hästar på anläggningen och hävs först tre veckor efter att den sista hästen som visat symtom tillfrisknat. 

Information, god hygien och regelbunden kontroll av hästarnas temperatur – SVA har tagit fram en checklista för hur man bör agera när man drabbats av smittsam sjukdom i stallet.

  • Isolera snabbt de sjuka hästarna – både inomhus och utomhus.
  • Finns det personer som kan sköta enbart de sjuka hästarna?
  • Använd separata redskap och annan utrustning till sjuka hästar.
  • Veterinär bör tidigt undersöka sjuka hästar för diagnos, behandling och rådgivning.
  • Informera alla som arbetar och vistas i stallet, samt tillfälliga besökare. Skylta gärna.
  • Kontrollera dagligen temperaturen på alla hästar i stallet.
  • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Använd rena handdukar och handdesinfektion.  
  • Använd engångshandskar till exempelvis sårbehandling och medicinering.
  • Alla ska byta skor och kläder efter besök i smittade stallar eller använda skyddskläder.

Sjukdomsförlopp

Inkubationstiden för kvarka är 3-14 dagar. Hur sjuk hästen blir varierar, men yngre hästar drabbas ofta hårdare än äldre. Kvarka börjar ofta med feber och det kan dröja innan man märker av snor och hosta.

– Kvarkabakterien kan sen orsaka varbölder i lymfknutarna i hästens huvud, berättar Enar Tollig.

De här bölderna kan göra det trångt, svårt och smärtsamt för hästen att både äta och andas. De kan också spricka upp och behöva behandling och ibland kan man behöva ta hål på dem. 

I allvarliga fall kan hästen få så svårt att andas att det krävs ett kirurgiskt snitt i strupen för att hjälpa till med andningen. Kvarka kan också leda till allvarliga följdsjukdomar som lunginflammation. Så kallad ”Kastad kvarka” är en annan komplikation. I det fallet sprids bakterien vidare i kroppen och infekterar andra organ som får problem med bölder, säger Enar Tollig. Det kan gälla exempelvis lungor, hjärna eller ben. Men många hästar får också ett lindrigt sjukdomsförlopp som liknar en vanlig förkylning.

God prognos

Det finns bra behandling mot kvarka och eventuella följdsjukdomar. Dödsfall är idag ovanligt även om det förekommer, de allra flesta hästar blir helt återställda. Ofta ges antiinflammatorisk behandling. Det minskar i regel svullnader och smärta samtidigt som det håller febern nere, vilket gör det lättare för hästen att äta och dricka.

– Är hästen allvarligt påverkad av sjukdomen behandlar man med antibiotika och det ger bra resultat, menar Enar Tollig. Sen är man alltid försiktig med antibiotikabehandling eftersom det kan motverka att hästen får immunitet mot sjukdomen, fortsätter han. Men generellt så är en häst som haft kvarka immun mot sjukdomen i flera år.

Numera finns också ett vaccin mot kvarka men det har inte fått någon större spridning. Enar Tollig har ännu inte vaccinerat någon häst mot kvarka, men säger att det skulle kunna vara ett alternativ för den som har en större anläggning och regelbundet köper in hästar från andra länder.

Återhämtning

Hästar som friskförklarats från kvarka är ofta tillbaka i normal träning efter några veckor men vissa kan behöva längre tid.

– Det är förstås olika för olika hästar och det är viktigt att hästen får den tid den behöver för att återhämta sig, menar Enar Tollig.

Så undviker du smitta:

  • Ha avskild uppstallning och separata hagar för nya hästar och hästar på besök.
  • Finns det skäl att misstänka smitta – agera snabbt.
  • Ha rutiner för att hålla god hygien.
  • Vaccinera hästen.

Få ett prisförslag på en häst- och gårdsförsäkring

    Få en kostnadsfri konsultation

    Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gårdsförsäkring.

    Välj de dagar du vill bli kontaktad på*

    Välj vilka tider som passar bäst*

    Vår gårdsexpert vill veta vem du är

    Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

      Nyfiken på Dunstan Icelandic?

        Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

          Bli uppringd

          Få ett prisförslag

          Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

              Vi hjälper dig att välja rätt försäkring