Säkra rutiner för att lasta din häst

Säkra rutiner för att lasta din häst

Det absolut viktigaste när det kommer till lastning är säkerheten. Hästar är flyktdjur och att stå instängda i en liten låda är inte naturligt för dem. Därför är det viktigt att du lägger ner tid på att träna lastning med din häst.

Att lastträna häst är lika viktigt som att träna på de olika momenten i dressyrprogrammet eller som att presentera hästen för en ny hindertyp. Dela upp träningen på flera tillfällen och ge er själva tid att bli trygga i lastningen innan det är dags att åka. Känner du dig osäker, ta hjälp av någon som är mer rutinerad.

Kom ihåg att hästar är stora och starka djur, därför ska du alltid ha bra skor, handskar och hjälm när du lastar häst.

Säkra tips när du ska lasta

Det finns några bra grejer att ha koll på och förbereda när du ska lasta din häst, här ger vi dig några av våra bästa råd.

Grimma

Som du säkert har hört förut är det bra att ha en grimma av läder på din häst när den ska bindas upp i trailern. Lädergrimmor går lättare att skära loss och de går sönder vid lägre belastning än vad en nylongrimma gör. Vi vill ju mycket hellre stå med än trasig grimma än med en skadad häst!

Transportskydd

När det kommer till benskydd är det lite mer individuellt. Vissa hästar åker bättre utan skydd, anda åker med skydd fram men inte bak, en tredje åker med skydd runt om. Här är det upp till dig och din häst att välja vad som passar er bäst. Välver du att använda skydd är det viktigt att dessa sitter bra så att hästen inte riskerar att skava eller på annat sätt skada eller störa hästen vid transport. Självklart så lastar eller transporterar du din häst utan broddar, då undviker du risken att hästen skadar sig på brodden.

Transporttäcke

Beroende på årstid och temperatur ute, om din häst är klippt och om din häst är frusen eller inte så kan det vara aktuellt att ha ett täcke under transport. Här är det viktigt att välja ett täcke som andas bra och som inte blir för varmt. Tänk på att transporten är ett begränsat utrymme och att hästen avger värme när den transporteras. Hästar fryser inte i samma utsträckning som vi gör och det är viktigt att hästen inte blir för varm under transporten. Självklart transporterar du inte din häst med kör- eller ridutrustningen på, det skulle innebära en stor risk både för skador och onödigt obehag för hästen.

Hur man lastar sin häst och vad som fungerar bäst för olika hästar varierar, men det finns några bra grundregler:

 • Ta alltid god tid på dig när du ska lasta och var tydlig mot hästen och visa vem som bestämmer, men ha förståelse för att lastningsmomentet inte är helt naturligt för hästar och att det kan behövas både tid och tålamod för att ge hästen en bra lastningsupplevelse.
 • Ta gärna hjälp av andra.
 • Ha alltid en kniv tillgänglig när du transporterar din häst för att kunna skära av grimma eller grimskaft om det skulle behövas vid en nödsituation.
 • Ha gärna ett första-hjälpen-kit i bilen och/eller i transporten.

Hästar ska alltid transporteras så tryggt och bekvämt som möjligt.

Att tänka på under transporten

 • Tänk på att köra lugnt och ta det försiktigt i kurvor. När du bromsar in gör du det mjukt och fint med god framförhållning.
 • Tänk på luftkvalité och bra ventilation i transportfordonet. Låt inte hästen bli stående i transporten för länge och gör uppehåll vid längre resor. Följ alltid gällande regler om maxtimmar per dygn i transporten.
 • Vid längre resor ser du till att ge hästen vatten i samband med ett uppehåll. Vätskebrist hos häst kan öka risken för transportsjuka.

Läs gärna vår artikel om vilka regler som är viktiga att ha koll på när du transporterar häst. Där går vi igenom de viktigaste reglerna för dig när du ska ut och åka med din häst.
Gå till artikel

Försäkra din hästtrailer

Dunstans hästtrailerförsäkring är marknadens enda specialförsäkring för hästtransporter och 100 % utformad för att passa dig som hästägare. Om olyckan är framme när ni är på resa täcker försäkringen både uppstallning för hästen och boende för dig.

  Få en kostnadsfri konsultation

  Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gård.

  Vilka dagar kan du tänka dig att bli kontaktad?*

  Vilka tider blir bäst?*

  Vår gårdsexpert vill veta vem du är

  Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

   Nyfiken på Dunstan Icelandic?

    Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

     Bli uppringd

     Få ett prisförslag

     Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

       Vi hjälper dig att välja rätt försäkring