Så lyckas du med köpet av din häst
– tips och råd
Drömmen om en egen häst eller nästa stjärna till stallet är på väg att gå i uppfyllelse. Du har hittat den där känslan när allt klickar och känns rätt. Tillsammans ska ni uppfylla era mål och utvecklas vidare, kan det bli bättre?
Vägen till ett lyckat hästköp är ofta kantat av många drömmar och känslor så det kan vara lätt att glömma bort det mer hårda bitarna kring köpet; regler, juridik och veterinärbesiktning till exempel.
För att minska riskerna att något går fel eller inte blir som du tänkt dig så delar vi fem konkreta tips här:
1. Provrid hästen – gärna flera gånger och tillsammans med din tränare
Är du och hästen på samma utbildningsnivå? Passar hästens temperament din ridstil? Verkar hästen trygg såväl ute som inne i ridhus? Hur agerar den i stallet?
Att få prova att du och hästen passar för varandra är det första och viktigaste steget i ditt hästköp. Förutom att hitta en känsla som känns rätt så är det viktigt att testa att du kan rida hästen på det sättet du har tänkt att använda den. Till exempel; ska du rida ut mycket så fråga om du kanske kan skritta en sväng på gården. Har du tänkt att tävla i hoppning så be att få prova flera olika hindertyper.
Oavsett på vilken nivå du är så se till att du köper en häst som passar din utbildningsnivå, be din tränare om hjälp att bedöma så att ni matchar varandra på ett bra sätt.
2. Ta referenser – hur ser hästens historia ut?
Ta reda på så mycket du kan om hästens historia, eventuella veterinära problem, tävlingsresultat, försäljningshistorik och även genom att fråga runt bland stallkompisar eller tränare. Om du ber hästens ägare om en fullmakt så kan du själv kontakta försäkringsbolaget och be om att få ta del av eventuell skadehistorik.
Glöm inte att även kolla upp personerna du köper av, finns det en historia av att flera problematiska hästförsäljningar så ska du kanske fundera en extra gång. Många uppgifter finns lättillgängliga att titta upp, kronofogden, tingsrätten o.s.v. kan lämna ut information om det finns något i historien som är tveksamt.
Allt du kan ta reda på inför ditt köp hjälper dig att fatta rätt beslut.
3. Veterinärbesikta hos en veterinärklinik
Utan en riktigt grundlig veterinärbesiktning så riskerar du inte bara att missa viktiga skador eller problem med din blivande häst, du löper även risk att inte kunna häva ditt köp om du inte undersökt hästen innan köpet.
Det är allra bäst att besikta hästen på en klinik där det finns mer möjligheter till olika undersökningar. Viktigast är dock att det är en veterinär du litar på och som har ett gott rykte. Ställ frågor till veterinären under själva besiktningen, ju fler dess bättre och glöm inte att få allt dokumenterat om du skulle hamna i en tvist efteråt.
4. Skriv ett köpeavtal
Ett handslag i all ära men se till att ha ett giltigt köpeavtal tecknat med säljaren. Då har du allt på papper om något mot förmodan inte går som tänkt. Den nya konsumentköplagen* som trädde i kraft den 1 maj i år ger en tydligare reglering av vad som gäller för levande djur. Det innebär kanske främst för dig som köper att kraven ökar på hur noga du behöver vara med din research inför köpet.
Du kan ladda ner vår avtalsmall här som är framtagen i samarbete med Carat Law och advokat Carl-G Leissner. Mallen fungerar bra att användas både av säljare och köpare. Dunstans kunder kommer inom kort att kunna köpa juridisk rådgivning till ett förmånligt pris via vår hemsida.
5. Se till att försäkra din häst
När hästen väl är din gäller det att se till att den är försäkrad direkt, en olycka kan hända så lätt. Se till att du redan innan du ska hämta din häst, vet vad du behöver för försäkring. Fundera på hur du ska använda din häst och vilket skydd som passar bäst till det. Som minst bör du ha en veterinärvårdsförsäkring som täcker kostnader som kan uppstå vid en skada eller olycka.
Läs mer om vilken hästförsäkring som passar dig och din häst bäst på dunstan.se/hastforsakring.
*Konsumentköplagen gäller om en säljare är näringsidkare och köparen är konsument, annars gäller Köplagen.