Coronavirus hos häst
– så här borde du tänka
Hästar har sitt eget Coronavirus som bland annat kan orsaka feber och kolik. I Sverige är Corona en av de vanligaste virussmittorna bland hästar och det är mellan december och maj som man ser de flesta utbrotten.
Coronaviruset har sannolikt funnits länge bland svenska hästar men det är först på senare år som det har gått att provta, analysera och ställa exakt diagnos.
– Man har ju genom åren sett många hästar med feber och koliksymptom och jag tänker att många av dem troligen hade Coronavirus, säger Malena ”Mulle” Behring, veterinär, specialist i hästens sjukdomar och verksam vid Särö Hästklinik.
Enligt SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, så har mängden prover som de tar emot ökat varje år.
Vad är corona?
- Coronaviruset kan orsaka luftvägs- och tarmsjukdom hos hästar.
- Hästens coronavirus är artspecifikt och drabbar alltså bara hästar, inte människor.
- Det är mycket smittsamt och vanliga symptom är feber och kolik.
- Infektionen är i regel ofarlig och sjukdomen är inte anmälningspliktig.
- Det finns inget vaccin mot hästens coronavirus.
Symtom på corona för hästar
Hästens coronavirus kan som många andra sjukdomar ge lite diffusa symptom som trötthet, minskad aptit, feber och magproblem.
– Jag skulle säga om hästen får feber och kolik,
då ska man vara uppmärksam, menar Mulle.
Sjukdomen kan orsaka hög feber, ibland upp till
41 grader. Kolik är vanligt och symtom som lös avföring förekommer. Det finns också smittade hästar som är helt symtomfria.
Ofta upptäcks Coronautbrott först när flera hästar i samma stall får symptom.
Smittvägar
Corona smittar främst från avföring till mun. Även människor och redskap kan föra smittan vidare. Viruset är mycket smittsamt. Ett drabbat stall ska isoleras och sjuka hästar bör separeras från andra hästar i besättningen för att stoppa smittspridning.
– Misstänker man sjukdom i stallet är det viktigt att komma överens med stallkompisarna om att nu håller vi oss hemma, isolera hästar och stall och kontakta veterinär, säger Mulle.
Sen gäller samma direktiv som för andra smittsamma sjukdomar:
– Dela inte utrustning som till exempel termometer, håll god handhygien och byt kläder och skor.
Enligt SVA, kan hästar utsöndra virus i träcken i upp till 25 dagar med eller utan tecken på sjukdom. Men det är fortfarande oklart riktigt hur länge hästar utan symptom kan bära på smittan. Och man vet inte heller hur lång immunitet hästen får efter infektion.
Och om någon undrar om hästens coronavirus kan smitta till människa så är svaret nej. Coronaviruset är artspecifikt och många djurslag har sina egna coronavirus. Vår coronasmitta är ett helt annat virus.
Sjukdomsförlopp
Coronaviruset har kort inkubationstid 2-3 dagar. Många hästar får lättare symptom eller inga alls trots att virus kan påvisas i träcken. Men viruset kan angripa slemhinnan i hästens tunntarm och det är då den får magproblem. Oftast läker infektionen av sig själv efter några dagar eller en vecka, berättar Malena Behring. Tack vare snabbt agerande uppstod ingen smittsituation och hästen tillfrisknade på några dagar.
I sällsynta fall kan hästen drabbas av allvarligare följdinfektioner med exempelvis bakterier i blodet och neurologiska störningar. Det kan ge vingliga hästar och krampanfall.
– Dödsfall är oerhört ovanligt, säger Mulle.
Behandling av corona hos hästar
Misstänker man Coronavirus så ska man kontakta veterinär för provtagning. Diagnosen fastställs genom analys av träck- eller blodprov. Vid konstaterat utbrott följer man sen hästarnas hälsotillstånd och tar febern varje dag. Samma direktiv gäller till exempel för kvarka.
– Sen brukar jag säga att det är som med barn – även hästar behöver lite särskild omtanke när de är sjuka. Att vi hjälper dem med det de behöver, ser till att de äter och dricker och bajsar och kissar, då brukar allt gå bra, menar Mulle.
Förutom vila kan man vid behov behandla med antiinflammatoriska läkemedel. Vid svårare fall med uttorkning kan hästen behöva vätskeersättning och dropp.
Efter sjukdom
Oftast läker en coronavirusinfektion på någon vecka. Hur snabbt hästen återhämtar sig och när man kan vara tillbaka i normalt arbete igen, är individuellt.
– Mitt råd efter en okomplicerad infektion är att skritta hästen någon vecka och sen succesivt trappa upp träningen, säger Mulle. Ett blodprov för att se att blodbilden är återställd kan också vara en god ide.
Isoleringen bör hållas minst 4 veckor efter att den sista infekterade hästen är symtomfri, enligt SVA. Och eftersom viruset sprids via träck är det viktigt att stall och boxar saneras.
Mer information om isolering och sanering vid smittsamma sjukdomar finns på SVA:s hemsida: