Smittskydd i stallet – så skyddar du din häst från smitta

Smittskydd i stallet – så skyddar du din häst från smitta

Svett, snor och skit – det är vardag i stallet. Men det kan också vara starten på ett sjukdomsutbrott som kostar dig både pengar, hälsa och sömn. I den här artikeln går vi igenom hur du arbetar smittförebyggande i stallmiljö, och varför det är en av de viktigaste rutinerna i hästhållningen.

Varför är smittskydd viktigt i stallet?

Ett stall är en idealisk miljö för smittspridning. Virus, bakterier och svamp trivs där det är fuktigt, varmt och fullt av djur. En häst som bär på smitta – även utan tydliga symtom – kan snabbt sprida sjukdomar till hela anläggningen.

Vanliga smittsamma sjukdomar hos häst är till exempel:

  • Kvarka
  • Hästinfluensa
  • Herpesvirus (EHV)
  • Ringorm

Dessa sjukdomar kan leda till långvariga sjukdomsförlopp, verksamhetsstopp, höga veterinärkostnader och i värsta fall kan hästen bli så dålig att den behöver avlivas. Därför är det avgörande att jobba förebyggande mot smitta i stallet – varje dag.

7 grundregler för smittförebyggande arbete i stall

1. Isolera nya hästar

Alla nya hästar bör stå i karantän i minst 21 dagar innan de släpps ihop med andra. De ska ha egen utrustning, egen hage och box, samt skötas sist för att minska risken att föra eventuell smitta vidare mellan hästarna.

2. Arbeta enligt en tydlig ordning

Friska hästar hanteras först – misstänkt sjuka sist. Byt gärna kläder eller ytterplagg om du går mellan olika grupper. Tvätta händerna noggrant och använd gärna handdesinfektion, och glöm inte att skorna kan vara en riktigt smittbärare.

3. Använd separata redskap

Borstar, grimmor, träns, vattenhinkar och andra redskap ska inte delas mellan hästar. All utrustning som kommer i kontakt med päls, saliv eller slemhinnor kan sprida smitta.

4. Mocka rätt

Mocka alltid friska hästars boxar först och sjuka hästars sist. Töm skottkärran direkt och rengör redskapen efteråt, eller ha flera uppsättningar med stallredskap för de hästar som är i karantän. Tänk på att gödsel och urin kan innehålla smittämnen.

5. Ta tempen regelbundet

Att mäta hästens temperatur är ett enkelt sätt att upptäcka tidiga sjukdomstecken. Ta tempen dagligen om det finns misstanke om smitta, särskilt efter tävling, transport eller nyintroduktion i flocken. Normaltemp för en vuxen häst är 37,5 -38 °C, men tempen kan variera lite beroende på tid på dygnet, aktivitet, stress och omgivningstemperatur.

6. Informera besökare

Veterinärer, hovslagare, tränare och andra besökare bör informeras om vilka smittskyddsrutiner som gäller i stallet. Skoskydd, handtvätt och sunt förnuft minskar risken för att smitta förs vidare mellan olika stall.

7. Håll rent – alltid

God hygien är en hörnsten i smittskyddsarbetet. Rengör vattenkoppar, krubbor, handtag och redskap regelbundet. Gör städning till en rutin – inte något som bara sker först när smittan är ett faktum.

Smittskydd är hästvälfärd i praktiken

Smittskydd handlar inte om att göra en enskild sak ibland. Det handlar om att ha goda rutiner varje dag. Genom att arbeta förebyggande visar du omtanke om både hästar och människor i din närhet.

Sammanfattning – så skyddar du hästen från smitta:

  • Isolera nya hästar
  • Ha en tydlig hanteringsordning
  • Dela inte utrustning
  • Mocka klokt
  • Tempa gärna dagligen, med definitivt vid misstanke om smitta
  • Informera alla besökare
  • Håll rent – alltid

Att arbeta smittförebyggande i stallet är ett enkelt och effektivt sätt att skydda dina hästar från onödigt lidande. Det är billigare än behandling – och smartare än att vara efterklok.

Visste du att du som Dunstankund under år 2025 har tillgång till vaccinationshjälpen? Vaccinationshjälpen innebär att Dunstan ersätter den andra dosen kvarkavaccin när du genomför hästen grundvaccination mot kvarka. Här kan du läsa mer och Vaccinationshjälpen.

    Få en kostnadsfri konsultation

    Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gårdsförsäkring.

    Välj de dagar du vill bli kontaktad på*

    Välj vilka tider som passar bäst*

    Vår gårdsexpert vill veta vem du är

    Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

      Nyfiken på Dunstan Icelandic?

        Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

          Bli uppringd

          Få ett prisförslag

          Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

              Vi hjälper dig att välja rätt försäkring