När sommaren kommer till hästgården

När sommaren kommer till hästgården

Våra 5 viktigaste tips

Gräset börjar nå sin grönaste nyans och det är hög tid att fixa gården och hagarna inför bete. Sommaren är en ljuvlig tid på gården, gruset dammar, solen skiner och många hästar får unna sig semester. Vi vet precis vad som krävs för att ha gården redo när värmen kryper sig på, därför vill vi dela med oss av fem viktiga tips.

1. Betesplanera – Skilj på vinter och sommarhagar

Sommaren bjuder på härliga möjligheter att låta hästarna beta i gröna hagar. Bäst är om man kan skilja på vinter och sommarhagar för att hjälpa till att förebygga mot parasiter. Att låta hagarna få vila under en period är också till fördel för att ge hagen en chans att återhämta sig efter vinterns ofta hårda slitage.

Innan du släpper ut hästarna i sommarhagarna så är det viktigt att alla är avmaskade. Låt hästarna gå kvar i sina hagar i minst 3-5 dygn innan de flyttas till en ny. Kombinera gärna detta med att skicka in ett träckprov på dina hästar så att du får full kontroll på eventuella parasiter, du kan beställa det via vår samarbetspartner First Vet.

Under sommartiden är det viktigt att hålla koll på växtligheten i beteshagen, och att byta hage så fort det blir för nerbetat. Hästar som blir tvungna att leta efter bete kommer gärna för nära gödselhögarna och får då i sig parasitlarver.

I slutet av sommaren, augusti-september, blir gräset mer fuktigt av daggen. Då kan det vara bra att flytta hästarna från sommarbetet eftersom larver gärna kryper från gödselhögarna ut i gräset och således vidare till hästarna.

2. Ha rätt staket runt hagen, och en åskledare i närheten

Att omge hagen med rätt staket är viktigt och det kräver översyn och kontroll ofta så att inte hästarna råkar skada sig på något som gått sönder. Oavsett om du har staket av trä, plast eller metall så kombinera gärna detta med eltråd för bästa säkerhet. Gör det till en bra rutin att varje gång du kollar till hästarna på bete även gå ett varv runt hela hagen för att upptäcka skador på staketet.

Sommaren kan ju även bjuda på ett och annat åskväder, då är det en god idé att vara förberedd med en åskledare. Att ta in hästarna i stallet är inte alltid det säkraste när ett oväder drar in, eftersom åskan lätt kan ledas till stallet. I hagar på öppna slätter riskerar hästarna att bli den högsta punkten, och således där blixten slår ner. Placera en åskledare på några meters avstånd och med högre höjd än både staket och hästar. Har hagen elstängsel ska aggregaten stängas av, och kontakten med staketen kapas, då de kan leda strömmen till aggregaten som då kan ta eld.

3. Rusta hagen med salt och vatten av rätt kvalitet

Sommarvärme innebär ökad påfrestning på hästarna, då är vatten och salttillförseln extra viktig att komma ihåg. Om din häst drabbas av saltbrist dricker den dessutom mindre och kan snabbt bli uttorkad. Vatten är viktigt i sommarvärmen, trots att gräset tillför vätska och de flesta hästar dricker mer vattnet ur hink än ur en vattenkopp. Kvaliteten på vattnet ska vara detsamma som för oss människor.

Det är inte alltid så enkelt att få hästarna till att dricka eller äta saltet, men ett knep är att tillföra fint salt utan jod i en vattenhink. Det är däremot bra att även erbjuda vatten utan salt, för att inte riskera att hästarna undviker att dricka vatten. Många hästar slickar gärna på en vanlig saltsten så ha det tillgängligt vid foder- eller vattenplatsen i hagen.

4. Mocka hästhagen regelbundet

Måste man verkligen mocka hästhagen? JA, att minska gödselområden i hagen har flera fördelar. Det kan bland annat hjälpa till att förebygga mot parasiter, förhindra fosforläckage och gör så att viktig näring inte går till spillo.

I slutet av sommaren är det extra viktigt att få undan gödsel från sommarbetet. När högarna blir fuktiga tenderar parasiter och maskar att sprida sig snabbare. Allra viktigast är det såklart att mocka de mindre hagarna som är mer hästtäta och där betandet sker nära gödselhögarna. Mockningen maximerar betesarealen och uppskattningsvis bör hagen mockas cirka två gånger i veckan. Det kommer att ta några timmar, men forskning visar att parasiter effektivt hålls undan när det görs regelbundet.

”Vi rekommenderar att få igång en väl fungerande rutin för mockningen, ett tips är att alltid ha en skottkärra och grep stående utanför hagen som påminnelse, och att alternativt ha ett avstämmande mockningsschema på tavlan i stallet.”

Naturligtvis finns det mycket arbete på gården året om, men med dessa fem tips är vi säkra på att hästgården kan få vara en säker plats, även under sommar och semestertider. Vi delar gärna med oss av vår kunskap, och som kund hos oss har du tillgång till våra häst- och gårdsutbildningar för ännu fler tips kring hästgårdslivet.

5. Håll koll på giftiga växter

Många hästar är själva medvetna om vilka växter som är giftiga och undviker därför oftast dessa. Trots det går risken för förgiftning inte att utesluta, därför är det alltid viktigt att noggrant gå genom beteshagarna innan man släpper ut hästarna. Några vanliga och giftiga växter som är bra att ha koll på är:

  • Alsikeklöver
  • Korsört
  • Ekollon
  • Idegran
  • Sprängört

De vanligaste symtomen hos en förgiftad häst är magproblem som kolik och diarré, men även vinglighet, svårigheter för att gå, ökad salivering och allmän nedstämdhet. Om en häst misstänks vara förgiftad är det viktigt att veterinär kontaktas, och att samtliga hästar tas ifrån betet.

Det är viktigt att se till att betesmarken är tillräcklig för antalet hästar under hela betesperioden. Det är när det är brist på friskt gräs som hästarna börjar beta ratorna och då ökar risken att de får i sig giftiga växter.

Få ett prisförslag på en häst- och gårdsförsäkring

    Nyfiken på Dunstan Icelandic?

      Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

        Bli uppringd

        Få ett prisförslag

        Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

            Vi hjälper dig att välja rätt försäkring