Förbered din gård inför vintern

Förbered din gård inför vintern

Vintern kommer snabbare än vad man tror. Snart är det dags att plocka fram tjocka handskar, damma av broddlådan och börja värma upp snöskottarmusklerna. Det är skönt att i god tid förbereda din gård inför vintern, så slipper du stå där i minusgrader och trassla! Vi har gjort en checklista så att du kan rusta din gård för vintern!

Stäng av vattnet till vattenutkastaren

Undvik dyra skador på vattenledningarna genom att tömma och stänga av vattenutkastaren. Rulla också ihop trädgårdsslangen och förvara den skyddat, så håller den i många år. 

Var sak på sin plats

Det är bara att acceptera. Det blir inga fler grillkvällar i solnedgång i år. Plocka undan grillen, gräsklipparen, förlängningssladdar, krattor, spadar och allt annat som används under sommaren. Passa på att se över grejerna och laga det som börjar bli slitet. Då blir det roligare att sätta igång med vårfixet sen! 

Rensa hängrännor och stuprör

Bort med mossa och löv, kolla att du har ett bra fall (2-3 mm/m brukar vara en bra riktlinje). Om du har stopp i stuprören (kollas enkelt med en kanna vatten) brukar ett långt skaft eller en grov ståltråd kunna lösa det!

Kolla taket på hus, stall och övriga byggander

Ligger alla takpannor rätt och är de hela? Passa på att se över vindskivor och vattbrädor. Vattbrädor är de ligger ovanpå vindskivorna och förhindrar att fukt kommer in under takpannorna, idag är de oftast gjorda av plåt. Hur är det med plåtbeslagen runt skorsten, vattplåtar och ränndalar? Sitter de fast ordentligt? Borsta också bort grenar och annat skräp som kan ha hamnat på taket under året.

Skorsten

Kolla så att den är hel och sota innan eldningssäsongen drar igång! Ta kontakt med ditt lokala sotningsföretag, om du inte själv är utbildad.

Värmepump

Kolla så att den fungerar och stäm av så att den är servad som den ska. Det är trist att upptäcka att den strular när det redan blivit kallt!

Förbered dig på snö och is

Se över dina snöskyfflar och bunkar upp med sand och salt, när snön kommer är det skönt att redan vara förberedd! Saltar du ditt ridhus eller din ridbana? Lika bra att köpa in salt nu, så är du redo när du ser att temperaturen börjar krypa mot nollan!

Har du dagvattenbrunn?

Ta bort löv, lera och skräp och kolla så att det inte är stopp (enkelt med en hink vatten). Har du spolspilta i stallet? Passa på göra rent avloppsbrunnen där också när du ändå är igång!

Se över vattenledningarna i stallet

Har du ett oisolerat stall är det extra viktigt att se över dina vattenledningar för att undvika tråkiga kostnader och vattenskador. Även i isolerade stall kan det vara bra att se över vattenledningarna, stallet blir snabbt kallt när dörrarna står öppna vid tex ut- och intag. Vi har en hel artikel om hur du säkrar dina vattenledningar, här hittar du den.

Se över din gårdsförsäkring

Det kan också vara bra att se över försäkringen, har du gjort några större förändringar på gården sedan du försäkrade in den? Eller vill du bara få hjälp att se över din försäkring? Tveka inte att kontakta oss på 010-179 84 00 eller info@dunstan.se

  Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

   Bli uppringd

   Få ett prisförslag

   Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

     Vi hjälper dig att välja rätt försäkring