Säkra dina vattenledningar

Säkra dina vattenledningar

– när frosten kommer

Om ditt stall är oisolerat och du inte har sett över dina vattenledningar så löper du risk att drabbas av frusna rör och i värsta fall vattenskador.

– Frysskador kan uppstå snabbt om man har oisolerade ledningar. I stall är det ju till exempel inte ovanligt att dörrar står öppna och det ökar risken för att vatten som står still fryser, vilket man kanske inte alltid tänker på. Det säger Magnus Uhr, säljare på Rinkaby Rör, som ofta får frågor från kunder som vill säkra sina ledningar.

Fixa själv

Det finns några enkla tips på vad du själv kan göra för att förebygga frostskador om du bara är lite händig. Det handlar om att dra värmekablar i eller utanpå ledningarna och att klä dem med rörisolering.

– Det är absolut värmekabel och rörisolering vi säljer mest av för frostsäkring. Det är ett kostnadseffektivt sätt att minimera risken för frostskador, enligt Magnus Uhr.

Det enklaste är att dra utvändiga kablar och klä med isolering, men det kan vara svårt att komma åt överallt. Värmekabel i rören undviker de problemen men kräver en del rörarbete där man för in kabeln. Även invändig kabel bör kompletteras med utvändig isolering.

Cirkulerande vattensystem

En annan metod att slippa frysskador är att installera ett cirkulerande vattensystem. Vatten i rörelse fryser inte lika lätt. De vattensystemen är dyrare och ofta försedda med en elvärmepatron som slår till när vattnet når en kritisk temperatur.

Töm vattenledningar

Vill man skona vattenledningar som inte används vintertid så ska man vara noga med att tömma dem på vatten.

– För att de ska klara sig är det bra att blåsa rent med tryckluft så att allt vatten försvinner. Annars blir det gärna blir kvar i tex avstängningsventiler, säger Magnus Uhr.

Frostvakt

I mindre utrymmen där det finns vattenledningar kan det vara bra att installera en frostvakt eller ett elelement som slår igång vid låga temperaturer. De finns i många olika utföranden och prisklasser och är ett bra skydd i lokaler där du har vatten. Tänk på att vissa installationer kan kräva en elektriker.

Konsekvenser av frostskador

Fryst vatten ökar sin volym med nästan 10 procent. Fryser det är det alltså stor risk att rören inte håller för påfrestningen utan att de spricker och vatten rinner ut.

Och i en ledning med tryck på vattnet, som de till vattenkoppar, så kan det läcka ut en hel del vatten innan man får kontroll på skadan.

Även isproppar som tinar är ett riskmoment. Har man otur kan det finnas mycket fryst vatten i rören som då frigörs. Är man osäker på om det uppstått en skada så bör man kontakta en fackman.

Verka förebyggande

En frostskada kan alltså få stora konsekvenser. Även om din försäkring täcker stora delar av kostnaderna så kan du ändå få lägga en hel del tid och extra arbete på att ta hand om skadan.

Vattenskador måste i regel åtgärdas direkt och just vintertid är inte heller den bästa tiden att få en skada.

– Att verka förebyggande ökar tryggheten mycket när köldknäppen slår till och man sparar även både pengar, frustration och tid, säger Mimmi Jakobsson, skadechef på Dunstan.

Få ett prisförslag på en häst- och gårdsförsäkring

    Nyfiken på Dunstan Icelandic?

      Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

        Bli uppringd

        Få ett prisförslag

        Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

            Vi hjälper dig att välja rätt försäkring