Röntgenfynd – så påverkas pris och hållbarhet

Hur ska man tänka kring Osteochondros och lösa benbitar? Sporthästveterinärerna Enar Tollig och Christine Svanholm, tillsammans med Dunstans Skadechef Mimmi Jakobsson diskuterar vad röntgenfynd kan innebära veterinärt, men också hur försäkringsbolagen ser på frågan.

Frågor som besvaras:

  • Vad påverkar risken för osteochondros?
  • Ska man operera eller inte?
  • Hur påverkas hästens hållbarhet?
  • Kan man förebygga risken för osteochondros?

Har din häst rätt skydd?

Ingen försäkring kan skydda din häst mot allt. Men vår Premium Veterinärvård ger dig en prisvärd försäkring som bland annat ersätter undersökningar med MR, DT och scintigrafi utan kostnadstak. Du får också ersättning för mediciner som är receptbelagda eller utlämnade av veterinär, utan kostnadstak, för att behandla en ersättningsbar skada eller sjukdom.

Veterinären Christine Svanholm svarar på de tittarfrågor som inte fick plats i webinariet

Fråga: Föl som är skrovlig på “toppen” av ena kotsenskidan insida kan det vara ett tecken på kommande Osteochondros?

Veterinären svarar: Svårt att svara på utan att ha sett hästen, men är det en svullnad i kotsenskidan har jag svårt att se att det skulle bero på OCD, då borde hästen även ha en svullnad i kotleden.

Fråga: Hur ser 3 månaders fölben ut , när är ytan färdigvuxen ?

Veterinären svarar: Skelettet är inte färdigutvecklat, men utvecklas snabbare i de distala delarna av kroppen – alltså nedre delen av benen. Man brukar inte rekommendera att man röntgar en häst för att scanna efter OCD förrän den är ca 2år gammal.

Fråga: Hur vana är veterinärer på att avläsa röntgen på föl?

Veterinären svarar: Det görs relativt sällan, så många har inte så stor erfarenhet av detta – det är ffa de stora djursjukhusen som tar hand om mindre föl.

Fråga: Några tankar om hur man ska tänka som spekulant kring fynd som uttrycks mer diffust och som det kanske inte finns lika mycket erfarenhet och forskning kring som det gör om OCD, exempelvis ett utlåtande som “lindring förstorade kotsenben”? Även betydelsen av hovbroskförbening hos moderna ridhästar vore intressant att höra er tala om, kanske ett ämne för ett eget webinarium?”

Veterinären svarar: Be alltid veterinären om deras åsikt kring framtida hållbarhet, har de svårt att ge ett svar så kan man alltid be om en second opinion. Vissa fynd kan man klart inte säga särskilt mycket om och då får man som hästägare ta ställning utifrån de svar man får. Jag personligen är inte alls särskilt bekymrad över hovbroskförbening, det mesta tyder på att det inte har särskilt stor betydelse. Är hovbroskförbeningen extrem finns alltid en risk att de fakturerar den, precis som hästar kan få en hovbensfraktur.

    Nyfiken på Dunstan Icelandic?

      Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

        Bli uppringd

        Få ett prisförslag

        Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

            Vi hjälper dig att välja rätt försäkring