Håll hästen fri från styngflugornas ägg och larver
– Så här gör du!
Sensommaren betyder att vi åter får besök av styngflugan. De humlelika flugorna letar efter sitt värddjur för att fästa sina gulvita ägg. För hästar är flugorna oftast väldigt irriterande och kan bli mycket besvärade av deras närvaro.
Styngflugelarver (Gasterophilus intestinalis) är inte hästens egen parasit utan en fluglarv. De är för det mesta ofarliga och ägg kan inte påvisas i ett träckprov.
De vuxna styngflugorna lever endast några veckor och lägger sina gula ägg på hästens hårstrån, framför allt på frambenen men även på kroppssidorna. Ur äggen kläcks larver som rör sig med hjälp av kraftiga borst över hudytan. Vilket irriterar hästen och gör att den slickar och kliar sig. Larverna kommer då in i munnen och borrar in sig i munslemhinnan. De symtom som uppmärksammats med stadiet där larverna lever i hästens mun har varit tuggningssvårighet, salivering, ”head-shaking” och ridbarhetsproblem.
Larverna migrerar i gommen, tungan och vävnaden mellan tänderna och orsakar sår och sprickor som kan besvära hästen om de är omfattande. Efter några veckor vandrar de ner i magsäcken. Det tar ungefär 4 veckor från det att flugan har lagt ägg till dess larverna finns i magsäcken. Här stannar larverna över vintern. När larverna sitter i magsäcken brukar de ofta inte orsaka några problem, men i väldigt stora mängder kan de skada magsäckens slemhinna och bidra till utvecklingen av magsår. Detta kan märkas bland annat med nedsatt aptit och koliksymtom i samband med att hästen äter.
Även ridbarhetsproblem och irritation när sadelgjorden spänns förekommer. Under våren-försommaren släpper de taget och följer med avföringen ut. Larverna förpuppas i marken, under träcken, och utvecklas där till nya flugor. Cirkeln är sluten.
Bästa sättet att minska parasittrycket är att mekaniskt ta bort äggen från hästens hårrem. Att få bort äggen är inte alltid helt lätt – styngflugan “limmar” fast äggen i hästens päls, och de sitter ofta mycket hårt. De lossnar dock direkt när de kommer i kontakt med hästens saliv, till exempel när hästen kliar sig på benen.
Några bra sätt att bli av med äggen kan vara:
- Ljummet vatten, gärna med lite bikarbonat i som appliceras rikligt på utsatta områden med en disksvamp
- Ryktsten
- Kyllera
Trots att du håller din häst fri från äggen kan det vara bra att påminna dina stallkamrater att göra detsamma. Dela med dig av dina bästa tips.
Genom att vi tillsammans aktivt håller våra hästar fria från äggen minskas antalet nya styngflugor till nästkommande år och hästarna får en behagligare tillvaro både invärtes och utvärtes.
Se gärna våra andra artiklar om hur du håller hästen frisk och hälsosam. Här kan du till exempel läsa om hur du anpassar foderstaten efter sommaren.