Fölsäsong

Fölsäsong

– Vad är värt att tänka på?

Fölsäsong, äntligen är den här – en spännande tid för hästägare. Det innebär att vi snart kan få se små föl springa runt i de gröna hagarna. Men innan det krävs en trygg, säker och genomtänkt fölning. Det är då viktigt att vara förberedd och veta vad man ska göra om något går fel. Här har vi samlat bra information som kan hjälpa till att förbereda för fölningssäsongen.

Under dräktighetstiden och fölningen

Hur kan man minska riskerna? Både under dräktighetstiden och fölningen?

Noggrann uppsyn är avgörande för att minska riskerna. Detta gäller både fram till, under och efter fölningen. En övervakningskamera kan därför vara till stor hjälp. Videquus erbjuder smarta kameror med avancerad AI, så att du alltid kan följa hästen. Som kund hos Dunstan får du 60% rabatt på startavgiften vid köp av en kamera från Videquus. 

Under fölsäsongen är det viktigt att vara uppmärksam på stoet, om en förestående fölning, som till exempel slappa bäckenband, förlängning av vulva, ifyllnad av spenar, vaxproppar, och andra tecken på att fölningen kan vara nära. Det är också viktigt att ordna en fungerande fölvakt för att övervaka stoet och säkerställa en trygg och säker fölning.

Under själva fölningen är det viktigt att inte störa stoet i onödan, men också att vara beredd att ingripa om något går fel. Om stoet upplever svårigheter under fölningen, till exempel om fölet fastnar eller om fölningen tar för lång tid, kan det vara nödvändigt att ringa en veterinär.

När fölet har anlänt

– Hur tar man hand om fölet och stoet på bästa sätt efter fölning?

Efter födseln är det viktigt att låta fölet och stoet ligga kvar med intakt navelsträng så länge som möjligt, eftersom den fortfarande förser fölet med blod. Oftast går den av naturligt när stoet reser sig eller fölet gör resningsförsök.

Det är också viktigt att fölet får råmjölk i tid, eftersom detta är avgörande för fölets hälsa och överlevnad. Håll koll på att fölet hittar fram till juvret och börjar dia. Om den inte gör det inom 1-3 timmar kan det vara nödvändigt att hjälpa till.

Ha uppsikt över föl och sto vid utevistelse, så att de inte lägger sig ner på kall och blöt mark. Förutom nedkylning ökar risken för mjölkstockning för stoet. Ha hellre stoet och fölet ute vid två kortare tillfällen. Om du har tillgång till ridhus, kan du passa på att släppa stoet och fölet där vid dåligt väder. Se till att ha ordentligt med strö i boxen och att det konstant är bekvämt både för stoet och fölet.

Fölsäsong, äntligen är den här

Rörelse är bra, men se till att inte jaga på vare sig stoet eller fölet. Det är viktigt att de får ta sin tid. När fölet har druckit råmjölk är det viktigt att ha koll på att fölet kommer i gång och bajsar ut det så kallade fölbecket, som samlats i tarmen under fostertiden. Fölbecket kan ibland ge upphov till förstoppningar. Försäkra dig också om att stoet kissar ordentligt efter fölningen.  

Fölsäsong, en spännande tid och vi önskar dig all lycka till!

Glöm inte att om du är osäker eller har några frågor, bör du alltid kontakta en veterinär eller en erfaren hästperson för hjälp och råd

Försäkra både sto och föl

När du använder din häst till avel behöver du en bred och heltäckande försäkring. Hos Dunstan ingår skydd för en rad olika sjukdomar som kan drabba ditt sto eller hingst, men även skydd för det nyfödda fölet.

Skyddet ger liversättning för uteblivet/förlorat foster eller föl. I försäkringen ingår även i vår bästa veterinärvårdsförsäkring. Vårt foster- och fölskydd gäller de första 30 levnadsdagarna.

Safe Start Premium: Heltäckande veterinärvårds- och livförsäkring från 40:e dräktighetsdygnet till fölets ettårsdag för 2150 SEK (pris för år 2024).

Föl och unghäst: Denna försäkring kan du teckna från det att fölet är två dygn gammalt.

    Nyfiken på Dunstan Icelandic?

      Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

        Bli uppringd

        Få ett prisförslag

        Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

            Vi hjälper dig att välja rätt försäkring