
Foderstaten och hästens hälsa
Balansen mellan analys och ögonbedömning
I webinaret ”Foder – vad behöver din häst?” diskuteras vikten av att anpassa foderstaten efter hästens individuella behov för att förebygga skador och sjukdomar. Eva Gudmundsson från Flemminge Gård, som är verksam inom seminstation, hingststation och uppfödning, understryker vikten av konstant uppsyn för att uppmärksamma hästens hälsa. Hon påpekar att det lätt kan bli för mycket fokus på analys av fodret och att man då glömmer bort att bedöma hästens hull och hur den faktiskt mår.
Individanpassad foderstat
Eva menar att det kan vara svårt att svara på vilket foder ett dräktigt sto bör ha eftersom foderstaten är individanpassad. Hon påpekar att svaret varierar beroende på stoets hull och om den ser allmänt friskt ut. Enligt Eva är det bäst att använda så lite kraftfoder som möjligt och att hitta en balans mellan vikten, mängden foder och stoets mjölkning.

Rådgivning om grovfoder och hösilage
Under webinaret får deltagarna även tips om hur man bör hantera och förvara hösilage för att säkerställa att hästen enbart får i sig friskt hösilage av god kvalitet. Hösilage kan snabbt bli dåligt och börja mögla, därför är det viktigt att se över och lukta noga både på insidan och utsidan av balen och ta bort mögliga partier. Vad gäller förvaring så håller det sig bäst i mörka, svala utrymmen och på hårda ytor dit möss och andra djur inte kommer åt.
Motion och rörelse
På Flemminge Gård får hästarna mycket motion genom rörelse i de stora hagarna. När hästarna rör på sig förbättras deras matspjälkning och uthållighet. Här har man valt att inte fodra hästarna i hagen eftersom det leder till att de enbart står stilla och tuggar vid ett ställe.
Den bästa försäkringen är den du aldrig behöver använda
Genom att följa råd och rekommendationer för hästens välbefinnande, såsom rätt foder, motion och vård, kan man minska risken för hälsoproblem. Att arbeta förebyggande kan också innebära att man har en bra hästförsäkring för att skydda både hästen och ägaren mot oväntade händelser. På så sätt kan du skapa en tryggare och mer hälsosam miljö för hästarna och samtidigt minska kostnaderna för veterinärvård.