Att lysa upp i mörkret ökar säkerheten

Att lysa upp i mörkret ökar säkerheten

– så här ska du tänka

Vi går in i mörkare tider och dagarna blir kortare. Riskerna blir annorlunda i mörkret och vi behöver göra det vi kan för att förebygga olyckor och ha säkra ridturer utomhus.

Så här års är det alltså viktigt att både komma ihåg reflexer, men dessutom att se till att de sitter på rätt ställen och är i skick för att hjälpa dig och din häst att synas. Kanske är det inte är mörkt när du rider ut, men det skymmer snabbt och som ekipage syns du mycket sämre än vad man kanske kan tro. Väl fungerande och rätt placerade reflexer kan öka synligheten för ekipaget på upp till 140 meter.

Reflexer på rätt plats

Tänk alltid på att reflexerna bör placeras så att det framgår att det är ett ekipage med både häst och ryttare och att ni ska kunna upptäckas från alla håll.

Med reflexländtäcke, reflexbrösta eller liknande reflexer som sitter högre upp på hästens kropp och tydliga reflexer på hästens ben syns den väl. Reflexer på hästens ben är extra viktiga då framljusen på bilar är riktade mot marken och gör bilister tidigt uppmärksamma på rörelser i mörkret. Du själv behöver både reflexväst och reflex på hjälmen för att synas ordentligt.

Kontrollera reflexerna

Reflexerna utsätts för mycket. Inte minst slitage, smuts, vatten och håller därför inte i all evighet. Normal längd är cirka tre år. För att kontrollera att reflexen fortfarande syns ordentligt, gör så här:
Häng upp eller lägg en äldre och en ny reflex bredvid varandra i ett mörkt rum. Lys på reflexerna från 4 meters avstånd. Om den gamla reflexen lyser märkbart sämre, så byt ut den mot en ny.

Vilka reflexer är värd att tänka?

 • Reflextäcke
 • Reflexbrösta
 • Benreflex
 • Svansreflex
 • Reflexmössa
 • Övriga reflexer – reflexspray, pannlampa och reflexgrimma i hagen (om hästen skulle komma lös)

Med rätt utrustning och väl förberedda uteritter kan vi hålla oss och våra hästar trygga och säkra i mörkret. För visst är det väl härligt att rida ute året runt?

En annan trygghet är ju naturligtvis en enkel och anpassad försäkring. Vi erbjuder dig optimala och flexibla lösningar, väl anpassat efter behov. Vill du veta mer? Tveka inte på att kontakta oss på 010-179 84 00 så berättar vi mer.

Hästförsäkringar hos Dunstan

Få ett prisförslag

Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

    

    Bli uppringd

    Få ett prisförslag

    Fyll i dina uppgifter nedan för att bli uppringd av våra försäkringsspecialister.

     Få ett prisförslag

     Fyll i dina uppgifter nedan för att bli uppringd av våra försäkringsspecialister.

      Få ett prisförslag

      Fyll i dina uppgifter nedan för att bli uppringd av våra försäkringsspecialister.

       Dunstan – försäkringar som bygger på kunskap

       Lyssna på och chatta med några av Sveriges främsta sportveterinärer den 11 januari kl. 19.00

       Vi på Dunstan vet att kunskap är nyckeln till ett friskt och säkert hästgårdsliv. Därför bjuder vi in till en exklusiv föreläsning med Sveriges främsta sportveterinärer för att prata om hur du med hållbar träning får friskare hästar. Efter föreläsningen får du möjlighet att ställa frågor till sportveterinärerna Florian Lackner och Enar Tollig med Stefan Fur som moderator. Lär dig mer om
       • Optimal vinterträning
       • Veterinärens perspektiv
       • Ställ frågor live i chatten
       [contact-form-7 404 "Hittades inte"]