Anpassa foderstaten efter sommarbetet

Anpassa foderstaten efter sommarbetet

– så här gör du

Det är viktigt att tänka på att hästen behöver en successiv övergång i sin foderstat när det är dags att byta sommarbetet mot stallet.

 • Vänj in hästen långsamt
  Precis som det är viktigt att vänja in hästen vid gräs inför betessläpp gäller det att göra en mjuk omställning när man stallar in sin häst igen, för att minimera risken för framför allt kolik, men även tarmstörningar som diarré.

 • Börja stödfodra
  Det bästa är att börja stödfodra i slutperioden av sommarbetet, gärna med det hö eller hösilage som hästen sedan ska fodras med. Man kan också under en period ta in hästarna enbart under natten och då låta dem vänja in sig vid grovfoder.

 • Tillför mycket vatten
  När hästen växlar från gräs, som innehåller en högre del vätska än hö eller torrt hösilage är det också viktigt att se till att hästen får i sig tillräckligt mycket vatten, för att minimera risken för förstoppningskolik. Sätt att hjälpa hästen att dricka mer kan vara genom att till exempel blötlägga lite mash eller betfor med mycket rikligt med vatten.
 • Kom igång med motionen
  Det man också bör ha i åtanke när man stallar in hästen är att hästen inte har möjlighet att röra sig lika mycket som på betet. Rörelse gynnar tarmens motorik, så se till att din häst får tillgång till både ordentliga hagar och mycket rörelse även vid installning.
 • Fodra fler gånger under dagen
  När din häst är invand gäller självklart att fortsätta se till att fodra hästen flera gånger under dagen, för att ge hästen så mycket tuggtid som mycket.

Nyckelordet är alltså successiva förändringar, var noggrann och lyhörd på din hästs mående och uppförande. Ta gärna hjälp av en erfaren person, tränare eller foderrådgivare om du är osäker.

Lycka till med din installning!

Inför installningen kan det vara bra att ha ordning och rent i stallet.
Läs gärna vår artikel om att sommarstäda stallet här!

  Få en kostnadsfri konsultation

  Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gård.

  Vilka dagar kan du tänka dig att bli kontaktad?*

  Vilka tider blir bäst?*

  Vår gårdsexpert vill veta vem du är

  Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

   Nyfiken på Dunstan Icelandic?

    Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

     Bli uppringd

     Få ett prisförslag

     Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

       Vi hjälper dig att välja rätt försäkring