Säkerhetstänket som skapar nya möjligheter

Säkerhetstänket som skapar nya möjligheter

– så fungerar verksamheten på Stall Östanå

Att leva ett hästgårdsliv är en vardag vi delar med alla våra kunder. Därför vet vi att passion, kunskap och noggranna rutiner är avgörande för att skapa en trygg och hållbar miljö på hästgården.

Vi har besökt Mia och Håkan och deras två döttrar på Stall Östanå för att få en inblick i deras vardag på gården. Här vet man att ordning och reda är a och o, och familjen har väl utarbetade rutiner som hjälper dem att underhålla verksamheten på ett genomtänkt och hållbart sätt.

Stall Östanå ligger strax utanför Landsbro, i Vetlanda kommun. Familjen köpte gården på fem hektar för 15 år sen och byggde ett nytt boningshus. Därifrån har de översikt över sin hästgård.

– Att ha hästgård är en väldigt dyr hobby, en livsstil, skrattar Mia Erdeberg.

– Det är mycket jobb och alla måste hjälpas åt, konstaterar sambon Håkan Mattsson.

Men teamet, som tillsammans med ena dottern, 21-åriga Filippa Mattsson, utgör Stall Östanå är ändå överens om att de valt rätt livsstil. Det finns möjligen ett undantag, lillasyster Ella, som hellre spelar fotboll än rider.

Mia är uppväxt i Landsbro och har ridit hela livet. Håkan är ursprungligen från Stockholm, men hamnade i Landsbro tack vare hockeygymnasiet och spelade i ortens hockeylag Team Boro. Hästarna fick han på köpet när han träffade Mia.

Filippa fick sin första häst när hon var tre

Det började med ett halvblodsto och en shettis men idag finns det plats för 15 hästar på Stall Östanå. Antalet uteboxar växer ständigt och gården har även en lösdrift för ston och föl. Det finns också en rejäl ridbana och ridhus. Nu arrenderar familjen också ytterligare fem hektar betesmark.

De flesta hästarna är familjens egna, som de fyra avelsstona och årets föl. Filippa, som fick sin första shettis när hon var tre år gammal, har just nu tre hästar och tävlar hoppning. I stallet finns 11-åriga stoet Quantinie.

– Jag har haft henne sen hon var föl, så hon är en favorit, säger Filippa som trivs bäst i sadeln på egensinniga ston. Tillsammans med Quantinie tävlar hon nu 1.30-klasser. Dessutom har hon unghästarna Clarice och Chloé, fyra och fem år gamla som bara påbörjat sin resa.

Det finns även plats för 3-5 inackorderingar på stall Östanå. Uthyrning av stallplatser, lite avel och tillridning gör det möjligt att hålla igång verksamheten. Dessutom är Stall Östanå regelbundet värd för träningstillfällen där traktens hästfolk har möjlighet att träna för certifierade hopp- och dressyrtränare.

Faktorer som underlättar det dagliga arbetet

På Stall Östanå jobbar familjen som ett team och har delat upp ansvaret. Mia och Filippa har huvudansvaret för hästdelen med allt vad det innebär. Mia sköter stalldriften, planeringen kring avelsstona och deras avkommor, inackorderingsdelen och ser till att hästarna har vad de behöver för att må bra.

– Vi lyssnar mycket på våra hästar och tänker långsiktigt och hållbart i hästhållningen, menar Mia. Vi tar hjälp av kompetenta hästmänniskor, som tränare, hovslagare, veterinär, fysioterapeut. Det är viktigt att lyssna in, med hästar lär man sig hela tiden.

Filippa ansvarar för hästarnas träning. I stallet finns ett prydligt träningsschema med varierat upplägg. Ordning och reda bidrar till hållbar ridning.

– Vi har väldigt goda förutsättningar här med fibersandbanor både utomhus och inomhus. Men det är viktigt att variera underlag så samtidigt rider vi ut mycket, tränar i backe och så har vi galoppbanan, berättar Filippa.

Pappa Håkan Mattson är gårdens och familjens fixare.

– Jag är dräng här, ler han. Det innebär att han sköter det praktiska, som att underhålla ridbanorna, reparera eller byta sånt som gått sönder, byggnationer och generellt gårdsunderhåll. 

Säkerhetsrutiner och den oändliga underhållningen på gården

Med ledorden genomtänkt och hållbart ser Håkan ständigt över gården och hittar saker att förbättra. Det förebyggande arbetet ger tillbaka.

Håkan är dessutom deltidsbrandman och det gör att brandsäkerheten är extra prioriterad på gården. Det finns brandsläckare i flera utrymmen och det har brandövats i stallet. På hans initiativ har elektriker installerat nödbelysning i ridhuset om elen skulle försvinna. Nästan varje hage har egen vattenkran och en liten station med skyddad el, en lampa för säkrare hantering under mörka årstider och toalettborste för bästa rengöring av vattenbalja.

Varje årstid har sina rutiner och det underlättar att ligga steget före. Unghästar, avelsston och föl följer avmaskningsrutiner. På de andra hästarna tas parasitprov och avmaskning utifrån behov.

– Vi har som regel att mocka hagarna för att minska parasittrycket, berättar Mia.

Hagar och elstängsel ses över innan betessläpp. Stolpar och eltråd byts där det behövs.

– Där har vi ju ständig översyn, menar Håkan. Är man ändå ute i något ärende så tittar man så att allt är ok. Det minskar risken för obehagliga överraskningar.

Stall Östanå är i ständig förändring och förbättring

Håkan planerar att bygga fler uteboxar och ytterligare en lösdrift står på önskelistan, eftersom en del av filosofin på Stall Östanå är att hästar är gjorda för att vara utomhus.

På gården är säkerheten en stor del av det långsiktiga arbetet och därför har familjen valt att försäkra både gård och hästar hos Dunstan

– För oss känns det bra att ha försäkringar som är framtagna för och anpassade efter vår vardag på hästgården, berättar Mia. Håkan fyller även i att de fått god, personlig hjälp med att ta fram en lösning som passar just deras verksamhet. Som har allt från stall till avelshästar och föl.

Till sist blev det ett besök hos avelsstona som strosar fridfullt i hagen tillsammans med de betydligt mer livliga tre hingstfölen som föddes i år. Två är tingade och ett ska familjen behålla.

En dyr, men lönsam hobby!

Ordning och reda och goda rutiner är bra när man vill göra mycket. Det frigör också tid till att njuta och glädjas över det familjen har, tack vare Stall Östanå.

Hästförsäkringar hos Dunstan

    Få en kostnadsfri konsultation

    Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gårdsförsäkring.

    Välj de dagar du vill bli kontaktad på*

    Välj vilka tider som passar bäst*

    Vår gårdsexpert vill veta vem du är

    Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

      Nyfiken på Dunstan Icelandic?

        Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

          Bli uppringd

          Få ett prisförslag

          Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

              Vi hjälper dig att välja rätt försäkring