Leriga hagar
– Så bekämpar du dem
Regn, regn, regn betyder också en allt större utmaning för att minimera leran i hagarna. Leriga hagar betyder högre risk för att hästarna utsätts för skador eller sjukdomar ur flera aspekter.
När hö fodras direkt på marken i hagen kan hästarna få i sig smuts och bakterier. Lera och smuts ökar även risken för mugg, fler tappskador och helt förfärligt smutsiga hästar och tecken. Risken för halkskador finns även, vilket kan leda till att hästarna undviker att röra på sig och att huvudpoängen med lösdrift försvinner.
Så hur vinner man egentligen kriget mot leran? Nedan har vi samlat ihop några tips:
Grusa ingångar
– och variera dem om du har möjlighet. Hästarna står ofta och hänger vid ingångarna. Genom att variera dessa blir fördelningarna i hagarna jämnare. I många fall är det ingångarna till hagen som tar mest stryk och där leran lätt blir djupast. Investera därför i grus vi just in- och utgångar.
Lägg markduk
För att hårdgöra en yta kan man välja att lägga markduk med grus eller sand ovanpå. Armeringsmattor, i regel av plast, är också ett alternativ med någon typ av dressning ovanpå. För bästa resultat bör det översta lerlagret grävas bort innan duk plus bärlager eller nät läggs på.
Ordna med diken
Då har vattnet någonstans att ta vägen. God planläggning ger bra uppbyggda hagar som blir behagligare för hästarna, och dessutom enklare att rå om under hela året.
Mocka hagarna regelbundet
– och avlägsna foderrester från marken. Det finns flera anledningar till detta. En av dem är att många av de hagarna som används så här års har mindre yta än sommarhagarna. Genom att mocka förbereds även hagarna inför nästa säsong.
Dränera hårt ansatta markytor
Även detta har med god planering och struktur för hagarna att göra, och kan vara värt kostnaden då det förebygger för flera år framöver.
Använd våra tips för att förebygga fina hagar, och håll leran borta för ett enklare hästgårdsliv.