Leriga hagar

Leriga hagar

– Så bekämpar du dem

Regn, regn, regn betyder också en allt större utmaning för att minimera leran i hagarna. Leriga hagar betyder högre risk för att hästarna utsätts för skador eller sjukdomar ur flera aspekter.

När hö fodras direkt på marken i hagen kan hästarna få i sig smuts och bakterier. Lera och smuts ökar även risken för mugg, fler tappskador och helt förfärligt smutsiga hästar och tecken. Risken för halkskador finns även, vilket kan leda till att hästarna undviker att röra på sig och att huvudpoängen med lösdrift försvinner.

Så hur vinner man egentligen kriget mot leran? Nedan har vi samlat ihop några tips:  

Grusa ingångar 

– och variera dem om du har möjlighet. Hästarna står ofta och hänger vid ingångarna. Genom att variera dessa blir fördelningarna i hagarna jämnare. I många fall är det ingångarna till hagen som tar mest stryk och där leran lätt blir djupast. Investera därför i grus vi just in- och utgångar.

Lägg markduk

För att hårdgöra en yta kan man välja att lägga markduk med grus eller sand ovanpå. Armeringsmattor, i regel av plast, är också ett alternativ med någon typ av dressning ovanpå. För bästa resultat bör det översta lerlagret grävas bort innan duk plus bärlager eller nät läggs på.

Ordna med diken

Då har vattnet någonstans att ta vägen. God planläggning ger bra uppbyggda hagar som blir behagligare för hästarna, och dessutom enklare att rå om under hela året.

Mocka hagarna regelbundet

– och avlägsna foderrester från marken. Det finns flera anledningar till detta. En av dem är att många av de hagarna som används så här års har mindre yta än sommarhagarna. Genom att mocka förbereds även hagarna inför nästa säsong.

Dränera hårt ansatta markytor

Även detta har med god planering och struktur för hagarna att göra, och kan vara värt kostnaden då det förebygger för flera år framöver.

Använd våra tips för att förebygga fina hagar, och håll leran borta för ett enklare hästgårdsliv.

Få ett prisförslag på en häst- och gårdsförsäkring

  Få en kostnadsfri konsultation

  Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gård.

  Vilka dagar kan du tänka dig att bli kontaktad?*

  Vilka tider blir bäst?*

  Vår gårdsexpert vill veta vem du är

  Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

   Nyfiken på Dunstan Icelandic?

    Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

     Bli uppringd

     Få ett prisförslag

     Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

       Vi hjälper dig att välja rätt försäkring