Hästgård – 5 tips innan du köper
Att köpa hästgård är drömmen för många hästälskare. Men innan du slår till är det viktigt att veta vad du ska leta efter. Mark, stall och läge är bara början. Här är allt du behöver tänka på innan du gör drömmen till verklighet!
1. Fundera på din livsstil och hästgårdens syfte
Det är viktigt att tänka på vad du ska använda gården till. Gillar du att renovera och pyssla med byggnader? Eller vill du hellre ha tid att spendera med hästarna? Har du kunskap och tid att själv renovera, eller måste du anlita hantverkare när behovet uppstår?
Hur många hästar som ska bo på gården är också viktigt att ha planerat i förväg. Är stallet stort nog och klarar marken den belastning den kommer utsättas för?
Om du planerar att bedriva en större verksamhet på hästgården, till exempel hästverksamhet eller inackordering, kan det krävas särskilda tillstånd från kommunen eller länsstyrelsen. Därför att det viktigt att kolla upp vad som gäller för bygglov och djurhållning på den specifika platsen som du är intresserad av.
2. Välj rätt plats för din hästgård
Läget på hästgården är avgörande för din vardag. Fundera på:
- Avstånd till skola – om du har barn.
- Närhet till veterinär och hovslagare – två yrkesgrupper du kommer att behöva ha kontakt med regelbundet.
- Vägarnas skick – om du ska köra hästtrailer under vintern vill du att de sista kilometrarna till gården är framkomliga året runt.
- Markens beskaffenhet – är det sjöbotten, stenigt eller kanskesandmark? Lämpat sig marken för hästhagar och ridning? Behöver du dränera ingångar till hagar? Ska du anlägga en ridbana – hur mycket kommer marken behöva beredas och dräneras?
- Ridvägar och träningsmöjligheter – finns det bra ridvägar i närheten eller ett ridhus med tränare dit du kan ta dig enkelt?
3. Hur är det med ekonomin?
När du hittat en hästgård som verkar passa är det bra att göra en kalkyl. Ta med alla kostnader för drift, boende och eventuella intäkter från gården (som uthyrning av boxplatser eller mark). Se också över din budget och tänk på att ha marginaler för eventuella kostnadsökningar, som stigande räntor eller driftskostnader.
4. Ta hjälp av hästgårdsexperter
Står du inför ett hästgårdsköp kan det vara klokt att prata med oss innan. Eftersom vi har lång erfarenhet av hästgårdar vet vi vad som är viktigt att titta extra noga på. Vi kan hjälpa dig att bedöma skicket på gården, vilka risker som finns men såklart också hjälpa dig att ha försäkringen redo från den dagen du skriver på köpehandlingen!
5. Känslan är viktig – våga vara kräsen när du köper hästgård
Slutligen, lyssna på din magkänsla. Att köpa en hästgård är en stor investering, och det är viktigt att det känns rätt. Förhoppningsvis kommer du och dina hästar att spendera många år på er nya gård, så våga vara kräsen och se till att platsen känns som hemma.