Håll hästgården energisnål

Håll hästgården energisnål

– 5 tips för att minska elkonsumtionen

Att ha en hästgård kan vara både givande och krävande. En av de största utmaningarna kan vara att hålla driftskostnaderna nere, speciellt när det kommer till elkonsumtion. Här är några tips för att minska elkonsumtionen på din hästgård och spara pengar samtidigt som du gör en insats för miljön.

1. Byt ut dina glödlampor till LED-lampor

En av de enklaste åtgärderna för att minska din hästgårds elkonsumtion är att byta till LED-belysning. LED-lampor använder en bråkdel av den energi som traditionella glödlampor gör, och håller dessutom mycket längre. En vanlig glödlampa har en genomsnittlig livslängd på 1 000 timmar, medan en modern led-lampa ska kunna lysa i 30 000 timmar. Detta innebär att du inte bara sparar pengar på din elräkning, utan också minskar behovet av att byta lampor regelbundet.

En modern LED-lampa ska kunna lysa i 30 000 timmar.

2023 kommer dessutom lysrör och kompaktlysrör att fasas ut från marknaden eftersom de innehåller kvicksilver och inte är lika effektiva som LED-alternativ. Detta påverkar även hästgårdar som använder sig av lysrör för belysning i sina stall och ridhus. Om du har befintliga belysningsanläggningar med lysrör på din hästgård bör du se över dem snarast, eftersom de snart kommer att vara föråldrade. I de allra flesta fall blir det en lönsam affär över tid att byta till LED-belysning på grund av längre hållbarhet, mindre energianvändning och minskat underhåll. Lönsamheten är långsiktig.

Generellt brukar det ta mellan 1-5 år för att det ska löna sig att byta ut traditionella lysrör mot LED-belysning.

Vilka är alternativen?

Det finns ett antal LED-ersättare tillgängliga på marknaden, men innan man köper dessa bör man först kontrollera armaturens skick och tänka på att ljusupplevelsen och ljuskvaliteten kan påverkas. Det finns två typer av LED-lysrör på marknaden: retrofit LED-lysrör och LED-lysrör med konverteringssats.

Retrofit LED-lysrör är LED-ljuskällor som direkt kan ersätta befintliga lysrör utan att göra några ändringar i armaturen. LED-lysrör med konverteringssats kräver en separat installation av en konverteringssats innan LED-lysröret kan användas. Retrofit LED-lysrör är enklare att installera medan LED-lysrör med konverteringssats är mer flexibla och kan användas med en mängd olika armaturer. Valet beror på dina specifika behov och preferenser.

Ombyggnad av den befintliga armaturen kan också vara ett alternativ, men det kräver extra dokumentation och ska utföras av behörig person. Om belysningsarmaturerna är av äldre slag och i dåligt skick rekommenderas det att byta till nya, energieffektivare armaturer.

2. Installera en rörelsedetektor i stallarna

Genom att installera en rörelsedetektor som automatiskt tänder och släcker ljuset när någon går in eller ut ur stallet kan du undvika onödig elanvändning när ingen är där. Här spelar placeringen av rörelsedetektorn stor roll. De gör sitt jobb bäst i foder- eller sadelkammare eller vid ingångar, men inte där hästarnas rörelse kan störa detektorerna Men inte där hästarnas rörelse kan märkas.

3. Snåla på varmvattnet

Installera värmeväxlare för återvinning av varmvatten. En värmeväxlare används för att överföra värme från en vätska eller gas till en annan, utan att de båda medierna blandas. Detta görs genom att de två medierna passerar varandra i separata kanaler i värmeväxlaren. Under denna process överförs värmeenergin från det varma mediet till det kalla mediet. Utöver att installera värmeväxlare – låt aldrig varmvattnet rinna. Med snålspolande munstycken på dusch och kranar kan du även halvera vattenanvändningen.

4. Prioritera väl vid uppvärmning

Alla rum behöver inte värme, prioritera till exempel sadelkammare och ställen man gärna håller undan fukten. Om det går att sänka inomhustemperaturen med en grad så minskar uppvärmningskostnaden med fem procent. Ett annat tips är att se till så att elementen står fritt. Har du möbler framför element så sprids värmen sämre i rummet och det går åt mer energi för att få en behaglig temperatur

Om det går att sänka inomhustemperaturen med en grad så minskar uppvärmningskostnaden med fem procent.

5. Använd solenergi

Installera solpaneler på taket för att producera egen el, och minska behovet av att köpa el från elbolaget. Att installera solpaneler kostar en del, men är en investering som på lång sikt blir ekonomisk.

Tiden det tar för solpaneler att betala av sig, det vill säga när de blir lönsamma, beror på flera faktorer: ditt energibehov, energipriserna och eventuella statliga skattelättnader eller subventioner. Generellt sett brukar det ta mellan 5 och 15 år för solpaneler att betala av sig. En viktig faktor att överväga när det gäller solpaneler är den så kallade “egenförbrukningen”, det vill säga hur mycket av den genererade elen som används av hushållet självt. Ju högre egenförbrukning, desto snabbare kommer solpanelerna att betala av sig. Om du inte använder all den el som solpanelerna genererar kan du sälja överskottet till elnätet.

Förmån från Grön Teknik

Med Dunstan får du förmånliga priser hos Grön Teknik. Vi vet hur viktigt det är att ha en säker och effektiv elinstallation på din gård. Därför vill vi erbjuda våra kunder professionella tjänster för överspänningsskydd, jordfelsbrytare och kontroll av solcellsanläggningar. Kanske är det dags att göra en kontroll av dina solcellspaneler, eller sätta upp en laddbox till bilen? Läs mer om förmånen här, samt hur du kan nyttja erbjudandet.

Att minska din hästgårds energiförbrukning kan vara ett effektivt sätt att spara pengar och minska din miljöpåverkan. Genom att ta små steg, som att byta till LED-belysning eller att investera i alternativa energikällor, kan du göra en stor skillnad. Så tänk på hur du kan minska din hästgårds elkonsumtion och spara både pengar och miljön.

Är du intresserad av hur du kan göra din hästgård både energisnål och miljövänligt? Hör av dig till oss så hjälper vi dig vidare.

    Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

      Bli uppringd

      Få ett prisförslag

      Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

          Vi hjälper dig att välja rätt försäkring