Kvarka – Sjukdom och vaccin

Kvarka – Sjukdom och vaccin

Kvarka är vanligare än du tror och oerhört smittsamt. Dessutom resulterar kvarka ofta i lång isolering för anläggningar som får in smittan. Därför lanserar Dunstan Vaccinationshjälpen under hösten 2023. Ungefär 70-80 utbrott av kvarka blir inrapporterade till Jordbruksverket varje år, vilket innebär i snitt 1-2 utbrott i veckan. Utbrotten sker utspritt över hela året, men genom att vaccinera mot smittan så ökar du skyddet för både dina hästar och din verksamhet.

Effektivt vaccin

Det skulle gå att minska antalet utbrott genom att vaccinera mot kvarka. Antalet fall av hästinfluensa är betydligt lägre än de av kvarka, tack vare den mycket utbredda vaccineringen. En ny studie från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, visar att det vaccin mot kvarka som finns på den svenska marknaden, matchar varianterna av bakterien som förekommer i Sverige till 99,9 procent. Studien drar därför slutsatsen att det är möjligt att skydda din häst mot kvarka med hjälp av det kvarkavaccin som finns tillgängligt idag. 

Vaccinationshjälpen

Dunstan erbjuder nu alla kunder, gamla som nya, Vaccinationshjälpen. Vaccination mot kvarka kräver inledningsvis två doser vaccin med fyra veckors mellanrum. Därefter genomför du en årlig vaccination med en påfyllnadsdos. Dunstans stöd till hästägare som väljer att vaccinera är 300 kr efter andra vaccinationsdosen.

Många av Dunstans kunder har hästverksamhet som kan behöva stänga vid ett utbrott av kvarka. Karantän och sanering kan bli mycket kostsamt men med vaccin finns möjligheten att förebygga. Att förekomma och minska risken för smittsam sjukdom är vårt sätt att jobba skadeförebyggande.

– Stefan Fur, VD, Dunstan.

Vad är kvarka

Kvarka är en luftvägsinfektion som orsakas av streptokockbakterier. Den är mycket smittsam och ett allvarligt sjukdomsförlopp kan ge variga bölder i hästens hals och huvud. Det är såklart mycket smärtsamt för hästen som kan få svårt att äta, dricka och andas. 

Sjukdomen kan drabba alla hästar. En lindrig variant liknar förkylning. Infektionen börjar ofta med feber och det kan dröja innan man märker av snor och hosta. Hästar kan därför vara dolda smittbärare både innan man märker av sjukdomen men också efter att hästen är symptomfri. Under sjukdomsperioden är det viktigt att du som hästägare följer sjukdomsförlopp och är noga med de smittskyddsföreskrifter som SVA:s rekommenderar. Kvarka är en anmälningspliktig sjukdom som du anmäler till din länsveterinär. Misstänkta utbrott ska anmälas till länsveterinär för att inte riskera allmän spridning. 

Förutom att drabba hästar och hästägare kan sjukdomen slå hårt ekonomiskt mot hästanläggningar som riskerar isolering i långa perioder. Ett utbrott innebär isolering av stallar och ofta avbrott i verksamheten. Inte sällan kan det bli långvarigt eftersom inkubationstiden är upp till 14 dagar och isoleringen inte hävs förrän 3-4 veckor efter att sista hästen är frisk och symptomfri. Allvarligt sjuka hästar kan också behöva lång återhämtning vilket kan innebära ett stort uppehåll för den som tävlar.

En smittad häst med kraftigt näsflöde.
Så smittar kvarka

Kvarka smittar genom direkt kontakt mellan hästar, men även indirekt genom utrustning, människor som varit i kontakt med den smittade hästen. Vattenhinkar, handdukar uppbindningsrep och trailerväggar kan agera smittspridare då kvarkabakterien överlever länge i omgivningen. Efter att en häst insjuknat i kvarka, dröjer det ofta någon dag innan hästen börjar utskilja bakterier till omgivningen. Att agera snabbt vid ett utbrott är viktigt för att förhindra att smittan sprider sig.

Sjukdomen kan blossa upp igen på grund av att bakterien ligger kvar i hästens luftsäckar. På så sätt kan smittan exempelvis spridas vidare via gemensamma vattenbaljor eller gemensam utrustning. Oftast är det stall som importerar hästar till verksamheten som får in sjukdomen på det sättet, och sedan sprids det vidare,

– Enar Tollig, Försäkringsveterinär på Dunstan och veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget.
Bra länkar för dig som vill veta mer:

Kvarkakartan på SVA – en karta som uppdateras varje dygn och som visar antalet utbrott (inte antal hästar) i Sverige.

SVA:s kvarkainformation – Information om sjukdomen och andra närbesläktade sjukdomar.

Tillsammans mot kvarka – Förebyggande arbete och hur du hindar smitta.

Vilka fördelar finns det med att vaccinera mot kvarka:

Vaccinationen kan:

  1. Lindra de kliniska symtomen.
  2. Minska antalet bölder och sjukdomsspridningen.
  3. Ge både de enskilda hästarna och gården som helhet ett bättre skydd.
  4. Minska risken för att hästarna smittas av kvarka när de transporteras eller deltar i hästevenemang.

Vill du också ta del av Dunstans alla förmåner? Här kan du enkelt teckna din försäkring!

    Få en kostnadsfri konsultation

    Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gårdsförsäkring.

    Välj de dagar du vill bli kontaktad på*

    Välj vilka tider som passar bäst*

    Vår gårdsexpert vill veta vem du är

    Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

      Nyfiken på Dunstan Icelandic?

        Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

          Bli uppringd

          Få ett prisförslag

          Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

              Vi hjälper dig att välja rätt försäkring