Jennie Ek tar hand om stjärnhästen Who’s Who – så här laddar de för elitloppet

Jennie Ek tar hand om stjärnhästen Who’s Who – så här laddar de för elitloppet

För travhästens prestation är noggrann skötsel A och O. En som är ett proffs på det är Jennie Ek, som arbetar som hästskötare på Travkompaniet. Just nu är det lite extra fullt upp, med det stundande Elitloppet, där en av hennes sköthästar, stjärnhingsten Who’s Who kommer att delta.

Hej Jennie, hur många hästar ansvarar du för dagligen?

Jag arbetar som hästskötare på Travkompaniet och har ansvaret för 5 hästar, som det ser ut nu.

Årets viktigaste helg är här för dig och en av dina sköthästar, Who’s Who. Hur ser en vanlig dag ut för honom och de andra hästarna?

Hästarna får frukost redan vid 4.30. De går sedan ut i hage tidigt på morgonen. Om de körs kommer de in på förmiddagen, annars går de ute till ca 14. Därefter vilar de lite och på eftermiddagen tar jag ut dem för skötsel och promenad. Förutom att borsta går jag noggrannt igenom hästarna varje dag, för att ha stenkoll på om något avviker från det normala – finns det något sår, är hästen svullen eller öm någonstans? Det gäller att ha koll på allt. 

När det närmar sig Elitloppet – är det några extra förberedelser när det gäller hästens rutiner?

Nej, vi försöker att hålla allt precis som vanligt! När Who’s Who får syn på sin grimma som han alltid har på tävling brukar han förstå vad som är på gång, men fram tills dess håller vi på vanliga rutiner.

En tävlingsdag, hur ser den ut?

Det kan ju se lite olika ut och just Elitloppet är ju lite speciellt. Vi behöver anlända till Solvalla kvällen innan och sedan är det en vakt per häst som hela tiden är med och övervakar allt.

På Elitloppet blir det ju förhoppningsvis två lopp, ett försök och sedan den stora finalen. På söndag, efter frukost, ser vi till att han får röra på sig lite lätt och sedan att han får i sig ordentligt med näring och framförallt vätska. Jag brukar ge lite mash, det tycker han väldigt mycket om. 

Vi har i god tid innan start gått igenom utrustning och hur vi ska göra med skor. Who’s Who tävlar nästan alltid barfota och har samma utrustning.

Efter försöket är det knappt två timmar kvar till det stora loppet, förhoppningsvis tar vi oss dit.

Min plan är att då se till att han får röra på sig för att gå bort mjölksyra i kroppen, att se till att han får täcke på sig för att musklerna ska hålla sig varma och får i sig vätska.

Vad är det viktigt att tänka på efter tävling?

Jag går igenom hästen väldigt noga, kollar efter sår eller svullnader. Under loppen kan det ju hända att de slår på sig eller liknande, så det är viktigt att kontrollera. Jag kontrollerar också pulsen, men framför allt ser jag på allmäntillståndet – hur verkar hästen?

När vi kommer hem blir det lite lugnare tempo någon eller några dagar, men det är viktigt att de ändå får röra sig ordentligt, men utan att anstränga sig.

Vad är dina 3 bästa tips för en hästskötare på tävling?

  • Håll lugnet! Se till att ha en god tidsplanering så att det inte blir någon stress inför start.
  • Behåll rutiner – jag försöker så gott det går ta med rutiner hemifrån till tävlingsplats
  • Se till att din häst får i sig ordentligt med vätska och näring – foder som mash med mycket vatten eller liknande är ett bra tips om din häst dricker dåligt på tävling.

    Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

      Bli uppringd

      Få ett prisförslag

      Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

          Vi hjälper dig att välja rätt försäkring