Islandshäst =Tuff och tålig? 

Islandshäst =Tuff och tålig? 

Har du koll på dessa vanliga hälsoproblem hos islandshästen?

Robust och tålig, en vanlig beskrivning av islandshästar, men precis som alla andra kan även de råka ut för olika problem med hälsan. Att vara medveten om dessa risker och veta hur du förebygger dem är avgörande för att hålla din islandshäst frisk och glad. Här ger vi dig verktygen för att upptäcka vanliga hälsoproblem hos islandshästar och tips på vad du kan göra för att förebygga dem.

Gastrointestinala problem: En vanlig utmaning

Gastrointestinala problem (hälsoproblem som påverkar mag-tarmkanalen) såsom kolik och magsår, ett vanligt hälsoproblemen hos islandshästar. Det är viktigt att ha en god förståelse för deras matsmältningsprocess och att ge dem en balanserad kost för att minska risken för kolik. Islandshästar är kända för att vara känsligare för stress, och stress är en av faktorerna som kan öka risken för magsår.

EMS, Ekvint metabolt syndrom – vanligare hos islandshäst

Ponnyraser och ursprungliga hästraser, dit islandshästar hör, är oftare drabbade av EMS än vad varmblod och fullblod är. EMS stor för Equine MetabolicSyndrome, på svenska ”ekvint metabolt syndrom” och IR står för insulinresistens. Ibland säger man nedsatt insulinkänslighet istället för insulinresistens. Insulindysreglering (ID) är ett relativt nytt begrepp som används för att beskriva hästar som har IR och som även har onormalt höga insulinkoncentrationer i blod (hyperinsulinemi) vid fasta och/eller utfodring. Hästar med EMS har ID, på så sätt hänger begreppen ihop. Förutom ID så är hästar med EMS ofta men inte alltid överviktiga eller feta samt har lokala fettdepåer, bland annat vid mankammen. Har de inte redan haft fång så är risken mycket stor att de får fång inom en snar framtid (Lindåse & Müller, HästSverige, 2022).

Symtomen kommer ofta smygande och kan vara svåra att upptäcka. Hästar med EMS har ibland svårare att hålla vikten trots att den går på liten mängd foder. De går lätt upp i vikt och kan få karakteristiska fettdepåer vid nacke, svansrot och manke. Viktigt är dock att notera att inte alla hästar med EMS är feta. Fång är också ett symtom på EMS, var uppmärksam och rådgör direkt med din veterinär om du misstänker att din häst har EMS. EMS diagnostiseras med hjälp av blodprov och/eller ett glykostoleranstest. 

Gestur Juliusson, en av Dunstans medarbetare som bor och jobbar på island med islandshästar.

Hudsjukdomar: Att hantera klåda och irritation

Allergier och hudinfektioner är vanliga hos islandshästar, särskilt under sommarmånaderna. Det är saliven hos svidknott som många hästar, däribland islandshästar, reagerar på. Försök skydda din häst genom att använda flugskydd så som insektsmedel och insektstäcken, erbjuda den naturligt skydd i hagen – en lösdrift, omväxlande terräng där de kan söka skydd. Du kan också ta in hästarna under de tider på dygnet när det är som mest knott. 

Andningsproblem: Undvik hästastma och luftvägsinfektioner hos din islandshäst

Luftvägsproblem är inte ovanliga hos islandshästar, särskilt de som står i stallmiljöer. Genom att säkerställa frisk luft och regelbunden motion utomhus kan risken för hästastma och luftvägsinfektioner minskas. 

Viktiga näringsrelaterade aspekter: Att balansera dieten för optimal hälsa

En balanserad kost är avgörande för hästens allmänna hälsa och välbefinnande. Se till att hästen får tillräckligt med grovfoder, vatten och rätt mängd mineraler och vitaminer för att förebygga många hälsoproblem. Islandshästar är kända för sin uthållighet och förmåga att bibehålla vikt även under svåra förhållanden. Men i moderna förhållanden, där de kanske inte rör sig lika mycket och inte har en lika begränsad tillgång till foder, kan de vara mer benägna att bli drabbade av övervikt jämfört med vissa andra hästraser.

5 tips för att hålla din islandshäst frisk:

• Ha en veterinär på regelbunden basis för att undersöka hästens hälsa och identifiera eventuella problem i ett tidigt skede, gärna genom en årlig vetcheck.

• Se till att hästen har tillgång till rent vatten och högkvalitativt grovfoder, såklart.

• Ge hästen för regelbunden motion och låt den få tillräckligt med tid utomhus, undvik stora kraftfodergivor och försök tillfredsställa hästen näringsbehov genom ett bra grovfoder.

• Skydda din häst mot svidknott (och andra otrevliga insekter) genom att erbjuda den skydd under de mest utsatta timmarna, använda insektmedel och andra skydd mot insekter. 

• Var uppmärksam på symtomen för EMS, fetma och fång. 

Vilken försäkring är bäst för islandshästen?

Trots att islandshästen är en tålig hästras drabbas även den av otur ibland. Som vi har tagit upp i den här artikeln finns det även vissa hälsoproblem som är vanligare hos islandshästar. Därför är det viktigt för dig som hästägare att ha koll på din försäkring och de villkor som gäller. Här går vi igenom vilka för och nackdelar våra olika veterinärvårdsförsäkringar har för dig som har en islandshäst.

Dunstan Premium Veterinärvård

Vår mest omfattande försäkring. Den ersätter fång, kolik, hudsjukdomar, PPID, EMS, hältor, ryggsjukdomar, provtagning för antikroppar. Försäkringen ersätter också veterinärens resor (upp till 2000 SEK) och djurambulans, receptbelagda läkemedel utskrivna av veterinär i samband med en ersättningsbar skada eller sjukdom.

Den här artikeln skrevs i april 2024, var uppmärksam på att villkoren kan ändras. Läs därför alltid noga igenom ditt försäkringsbrev.

Dunstan Special Veterinärvård 

Dunstan Special Veterinärvård ersätter kostnader som avser undersökning, behandling och vård utförd av veterinär vid olyckshändelse eller sjukdom av drygt 60 specificerade diagnoser. Bland annat ersätts fång, kolik, hudsjukdomar, PPID och EMS. Veterinärens resor (upp till 2000 SEK) och djurambulans. Även sjukbeslag/hovslageriarbete, receptbelagda läkemedel utskrivna av veterinär i samband med en ersättningsbar skada eller sjukdom.

Veterinärvård Special ersätter inte hältor eller ryggsjukdomar.  

Dunstan Breeding Veterinärvård 

En försäkring specialanpassad för dig som har uppfödning. Ersätter bland annat juverinflammation, förlossningsskador, kejsarsnitt men också fång, kolik, hudsjukdomar, PPID och EMS. Den ersätter också veterinärens resor (upp till 2000 SEK) och djurambulans. Även receptbelagda läkemedel utskrivna av veterinär i samband med en ersättningsbar skada eller sjukdom.

Dunstan Grund Veterinärvård

Ersätter bland annat fång, akut kolik och akuta sårskador orsakade av yttre våld. Den ersätter också veterinärens resor (upp till 2000 SEK) och djurambulans. Även receptbelagda läkemedel utskrivna av veterinär i samband med en ersättningsbar skada eller sjukdom.

Veterinärvård Grund ersätter inte tandvård, hältor eller ryggsjukdomar, sjukbeslag/hovslageriarbete eller tandvård. 

Dunstan Icelandic

Dunstan Icelandic är en premiumförsäkring med förmånligt pris, speciellt utformad för islandshästar. Dessutom ingår extraförmåner som kostnadsfri rådgiving med Florian Lackner, tidigare landslagsveterinär för Svenska Islandshästförbundet.

 • Premium Veterinärvård upp till 150 000 kr
 • Liv och Användarbarhet i valfritt försäkringsbelopp 
 • Bakom försäkringen står några av Sveriges främsta islandshästexperter

Är du en av oss som inte kan få nog av islandshästar? Då vill vi tipsa dig om vårt webinar, Köpa, träna och håll din islandshäst frisk. I det här webinariet kommer hästexperter som Agneta Rolf, Gestur Juliusson och veterinären Florian Lackner att bjuda på värdefulla tips om att både köpa och äga islandshästar. Ett unikt tillfälle för dig som har islandshäst, eller funderar på att köpa. Här är länken till webinaret.

Vill du ha rådgivning kring din försäkring?

Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till oss med dina frågor. Vi hjälper dig att jämföra olika försäkringar, och att hitta den lösning som passar dina behov bäst. Servicecenter når du enkelt på mail info@dunstan.se eller på telefon 0101798400.

Nyfiken på Dunstans försäkringar för islandshästar?

  Få en kostnadsfri konsultation

  Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gård.

  Vilka dagar kan du tänka dig att bli kontaktad?*

  Vilka tider blir bäst?*

  Vår gårdsexpert vill veta vem du är

  Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

   Nyfiken på Dunstan Icelandic?

    Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

     Bli uppringd

     Få ett prisförslag

     Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

       Vi hjälper dig att välja rätt försäkring