HDI blir storägare i nytt bolag för häst- och gårdsförsäkringar

HDI blir storägare i nytt bolag för häst- och gårdsförsäkringar

I januari 2022 lanserar nykomlingen Dunstan ett helt nytt försäkringskoncept för alla Sveriges häst- och gårdsägare. Nu står det klart att en av huvudägarna till bolaget blir HDI Global Specialty SE, ett av världens största försäkringsbolag inom specialförsäkringar.

Det tyska globala försäkringsbolaget HDI Global Specialty SE går in som storägare och riskbärare i nystartade Dunstans försäkringsverksamhet. Dunstan har som mål att utmana de stora aktörerna inom häst- och gårdsförsäkringar och HDIs inträde ger de finansiella muskler som krävs.

”I Sverige vill vi engagera oss långsiktigt i nischade verksamheter som drivs med stort intresse och kunskap. Dunstan är ett utmärkt exempel på en sådan satsning där stort engagemang för livsstil, hållbarhet och varsamhet med gård och hästar är en förutsättning för framgång.” Det säger Thomas Barenthein som är vd för den svenska verksamheten i HDI Global Specialty SE.

”Vi är otroligt glada och stolta över att ha fått med oss en erkänd aktör på försäkringsmarknaden. Engagemanget från HDI Global Specialty innebär inte bara en stor trygghet för Dunstans kunder, utan också en styrka inför framtida utveckling och erbjudanden ”, säger Stefan Fur, tillträdande vd på Dunstan.

Delägare med erfarenhet av försäkrings – och hästbranschen

Dunstan har i dag drygt 30 delägare och de mest kända är Malin Baryard-Johnsson och Menhammar Stuteri AB.

”Våra investerare har starka kopplingar till häst- och gårdsnäringen, och deras erfarenhet bidrar till företagets utveckling. Alla har gått in med långsiktiga åtaganden och det gör att vi kan utvecklas utan att styras av kortsiktiga intressen”, säger Anders Mellberg, styrelseordförande i Dunstan.

Försäkringskoncept för häst- och gårdsmänniskor

Dunstans affärsidé är att nischa in sig på bara just häst- och gårdsförsäkringar samt att premiera kunskap och riskmedvetenhet. Ett koncept som många häst- och hästgårdsägare efterfrågat.

”Det är tydligt att man vill ha försäkringar från någon som både förstår den egna verkligheten – och som kan hjälpa en att minska både risker och kostnader”, säger Stefan Fur.

Den svenska marknaden för häst- och gårdsförsäkringar domineras i praktiken av två bolag. Det gör enligt grundarna att det finns utrymme för en uppstickare och utmanare.

Premien i denna nisch är idag ca 1,2 Mdr för hästförsäkring och ca 1,4 Mdr för gårdsförsäkring. Antalet gårdar i denna nisch är drygt 100 000st.

Kort om grundarna:

Stefan Fur. Tidigare bland annat affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring inom affärsområden häst och lantbruk samt chef affärsområde försäkring på Länsförsäkringar Jönköping.

Per Åberg. Advokat. Tidigare bland annat rörelsechef på LRF konsult och affärsområdeschef hästförsäkring Agria Djurförsäkring.

Anders Mellberg. Tidigare bland annat VD för Agria Djurförsäkring och ordförande i Svenska Ridsportförbundet. Nuvarande ordförande i SIQ – Institutet för Kvalitetsutvecklings domarkommitté.

  Få en kostnadsfri konsultation

  Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gårdsförsäkring.

  Välj de dagar du vill bli kontaktad på*

  Välj vilka tider som passar bäst*

  Vår gårdsexpert vill veta vem du är

  Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

   Nyfiken på Dunstan Icelandic?

    Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

     Bli uppringd

     Få ett prisförslag

     Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

       Vi hjälper dig att välja rätt försäkring