Gör dig redo för fölning

Gör dig redo för fölning

Fåglarna kvittrar, vindarna är ljumma och i var och varannan hage börjar de dyka upp – de vingliga små fölen med sammetsmjuka mular och en outtömlig nyfikenhet på livet. Vi har pratat med vår ambassadör Eva OA Gudmundsson, som bor på Flemminge Gård och driver Fölfabriken. Hon kan en hel del om fölning och har gett oss några riktigt bra tips! 

Eva är en av Sveriges mest framgångsrika uppfödare av hopphästar. Hon har en egen seminstation, är hingsthållare och arbetar som avelsdomare. I år väntas elva föl på Fölfabriken – vilket är mindre än vanligt.  

– Stona har inte blivit dräktiga och jag har grubblat över varför, säger Eva. Kanske har det varit låg kvalitet på spermierna, eller kan det svajiga vädret ha påverkat?  

– Vad det än är så har det påverkat dräktigheten även nere i Europa. Det blir nog färre föl än vanligt i år. 

Eva OA Gudmundsson

Kondition ger bäst förutsättningar inför fölning

Trots de låga dräktighetssiffrorna väntas snart fölen på Flemminge Gård. Det är en nervös tid med många vakna nätter och – förhoppningsvis – stor glädje.  

– Man kan inte alltid påverka utgången av en fölning, men det finns några saker man kan göra som förbättrar förutsättningarna, berättar Eva. 

– Mycket är självklarheter – vaccinera och avmaska, se till att stoet har fint hull, en balanserad foderstat med vitaminer och mineraler, en ren och nyhalmad box att föla i eller möjlighet till avskildhet om stoet går på lösdrift.  

– En annan sak som påverkar positivt är om stoet har bra kondition. Om de är välmusklade och har rört sig kontinuerligt under dräktigheten ökar det chansen för en lyckad fölning. 

– För sto som går med flock i en stor och kuperad lösdrift kommer motionen ofta naturligt när de rör sig mellan lösdrift, vatten och höbal. 

– Men om dina förutsättningar är andra, kan du alltid rida ut med din häst! Ta en barbackatur i skog och mark, låt stoet skritta på ordentligt så att hon bygger upp orken för att ta sig igenom en fölning. 

– Faktum är att utöver självklarheterna så är stoets kondition det som mest avgör hur hon kommer att ta sig igenom fölningen. Ett sto i god kondition reder ut fler situationer och återhämtar sig snabbare efter fölningen.  

– Och en sak till! Om du ska ta av skorna, gör det i god tid, gärna redan under vintern. Om du gör det precis innan fölning riskerar du att stoet blir ömfotat och slutar röra sig. 

Tecken att leta efter

Så hur vet man när det är dags att börja fölvaka och vilka tecken ska man hålla utkik efter? Under sina många år i aveln har Eva snappat upp en hel del signaler att lägga på minnet. 

– Det finns klassiska tecken så som vaxproppar på juvret en till två dagar innan fölning, eller att bäckenbottenbanden släpper, eller att muskulaturen kring kors och svans mjuknar och sjunker ner. 

– Men något annat jag lärt mig att snappa upp under åren är stoets beteendeförändring. Sista dygnet innan fölning brukar stoet bli mer vaksamt och alert. Det märks genom att de kanske har bråttom in från hagen eller är mer uppmärksamma på sin omgivning än vanligt.  

– När våra ston visar dessa tecken vet vi att det kommer att ske väldigt snart. 

När fölningen väl börjar gäller det att vara redo.  

– Jag laddar upp genom att helt sonika gå in och sova lite, skrattar Eva.  

– Det är för att jag ska orka vara vaken sen om det behövs. Sent på kvällen går jag ner till stallet och känner in stämningen, utan att tända lampor eller störa. Då avgör jag om jag behöver gå ner igen i natt, eller om jag kan avvakta till morgonen. 

När det inte går som planerat 

För det allra mesta går det bra – det vill Eva skicka med – men de få gånger saker inte går som tänkt gäller det att ha en handlingsplan klar. 

– Oftast är det bäst att låta stoet vara ifred så att hon kan sköta sig själv – men om något är fel är det bråttom att få hjälp.  

– En fölning ska gå ganska fort, runt 20-30 minuter. Drar det ut på tiden är det ett tecken på att något inte står rätt till. Då ska du omedelbart kontakta veterinär – men se till att ha en plan B. Om veterinären inte kan komma fort nog kanske du har en kobonde i närheten? Kobönder är med om många kalvningar varje år och har stor erfarenhet.  

– Men får du hjälp av en kobonde måste du upplysa denne om att hen absolut inte får dra fölet rakt ut så som man gör på kor. Då drar man sönder stoet. Istället måste fölet dras ut i riktning mot stoets has. 

När miraklet har anlänt 

När fölningen är över och den lilla krabaten äntligen tittat ut är det viktigt att låta sto och föl få en ärlig chans att knyta an till varandra. 

– De behöver helt enkelt egentid, fölet måste komma upp och äta och stoet måste få nosa på sitt föl. Ge dem gärna ett par timmar ifred. 

– Men om fölet är slött är det ett tecken på att något kan vara fel – så var uppmärksam.  

Mycket av det som sagts går att googla sig till, berättar Eva, men det finns ett par saker som hon vill skicka med som inte är lika enkla att hitta online.  

– Tämj inte ditt föl för mycket. Är de rädda så behöver man såklart hantera dem, men överdriv inte. Det för mig in på punkt två: 

– Kom ihåg att den här söta lilla hästen kommer att väga flera hundra kilo om något år. Var konsekvent från början och tillåt inte beteenden som du senare kommer att behöva träna bort. 

– Och en tredje sak: om fölet inte vill följa sin mamma, skippa selen. Spring i stället med mamman så kommer fölet garanterat att haka på!  

Försäkring för foster, föl och unghäst

Vi har försäkringar speciellt skapade för allt från foster till föl och unghästars speciella behov under deras första äventyrliga tid i livet.

    Få en kostnadsfri konsultation

    Många har en försäkring som inte täcker allt den borde. Därför bjuder vi på en genomgång av din gårdsförsäkring.

    Välj de dagar du vill bli kontaktad på*

    Välj vilka tider som passar bäst*

    Vår gårdsexpert vill veta vem du är

    Skriv in dina uppgifter så sköter vi resten!

      Nyfiken på Dunstan Icelandic?

        Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

          Bli uppringd

          Få ett prisförslag

          Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

              Vi hjälper dig att välja rätt försäkring