Säkra dina hästhagar som Simone Sandell, Årets Hästvän

Säkra dina hästhagar som Simone Sandell, Årets Hästvän

Årets Hästvän Simone Sandell driver, tillsammans med sin man, Fridstorps Hästverksamhet på Öland. Där får barn rida, umgås med hästar men också bara få vara barn, nära djuren och naturen. Verksamheten har specialiserat sig på att finnas där för barn och ungdomar med olika funktionsvariationer, såväl psykiska som fysiska.

Gården som Simone driver är en släktgård från mitten av 1800-talet och Simone är femte generationen som bor på gården. Med en anrik gård är det såklart ett och annat som behöver fixas med nu när vårsolen tittar fram.

– Just nu pågår full aktivitet på gården. Inte bara med att ta emot elever för våra hästunderstödda aktiviteter och träna våra terapihästar, berättar Simone.

Noggrann mockning av vinterhagarna

Till att börja med är det hästarnas hagar som behöver ses över. Vinterhagarna ska städas efter flera månaders användning, och sommarhagarna ska förberedas innan hästarna får komma ut på bete. Vinterhagarna mockas noggrant. Dels för att undvika parasiter, men också för att förhindra övergödning och fosforläckage.

– Det är tur att vi har ett starkt och härligt medryttargäng som hjälper oss och vår “bajsmaskin” som vi kopplar till fyrhjulingen när vi ska mocka hagarna, säger Simone.

Visste du att hästbajs väger ca 7,5 kg i genomsnitt, och innehåller ca 8 gram fosfor? Att mocka hagarna regelbundet är ett enkelt sätt att ta hand om sina hästar och sina marker!

Röjning och underhåll av sommarhagarna

I sommarhagarna röjer Simone sly och annan växtlighet som riskerar att störa strömförsörjningen i staketen. Hon passar även på att kolla efter farliga saker som kan ha kommit upp efter tjällossning och stolpar som behöver bytas ut. Dessutom ska tråden ses över och sträckas för att minska risken för att hästarna fastnar i staketet och skadar sig.

– I år har vi tagit över nya hagar där det funnits taggtråd i många, många år. Taggtråden måste bort, det är både olagligt och farligt för hästar att gå i hagar med taggtrådsstaket. Det är inte ett helt enkelt jobb att ta ner och samla ihop taggtråd. Det är lätt att man skär sig och det har gått åt många arbetshandskar, berättar Simone.

Förebyggande åtgärder för att skydda mot åskoväder

Förra sommaren härjade några ordentliga åskoväder över gården på Öland. Blixten slog ned och det kunde gått riktigt illa, om det inte vore för att Simone redan innan hade koll på potentiella faror och risker med aggregat och åskväder.

– Blixten slog ner i ett träd bara 100 meter från stallet. Dessutom slog den ner i en ek 300 meter från gården som stod en meter från elstängslet. Det gick genom elstängslet upp till aggregatet som slogs sönder. Som tur var har vi placerat aggregatet 25 meter från övriga byggnader, berättar Simone.

Att blixten slår ner i elstängslet är inte helt ovanligt, och då går blixten genom staketet vidare till aggregatet. Dels orsakar det en överhettning av aggregatet som i sin tur kan orsaka brand i intilliggande byggnader, del så kan blixten gå vidare genom eluttaget som aggregatet är anslutet till och ut i fastighetens elnät. Att ha ett stängselaggregat på en brandsäker plats, gärna en avsides, och att ha ett åskskydd mellan staketet och aggregatet är några enkla åtgärder som du kan vidta för att minska risken för brand i samband med åskoväder.

Simones 7 bästa tips för att hålla hagarna i trim:

  1. Röj undan sly och växtlighet som kommer upp runt staketen
  2. Titta och känn på stolparna, är det någon som behöver bytas eller sättas om?
  3. Gå igenom hagarna och var uppmärksam på skrot, taggtråd och glas som kan ha kommit upp efter tjällossningen.
  4. Se till att tråden är ordentligt spänd, då är det mindre risk att hästarna fastnar och skadar sig.
  5. Ha åskskydd/blixtledare mellan aggregatet och elstaketet ör att minska risken för att blixtnedslag i elstaketet förs vidare till aggregatet och ut i ditt elnät och orsaka brand.
  6. Placera aggregatet en bra bit från byggnader, om du har otur kan aggregatet börja brinna och då vill du inte ha det på stallväggen!

    Nyfiken på Dunstan Icelandic?

      Vi hjälper dig att försäkra din hästtrailer!

        Bli uppringd

        Få ett prisförslag

        Fyll i dina uppgifter nedan för att bli kontaktad av våra försäkringsspecialister.

            Vi hjälper dig att välja rätt försäkring